Successos

L’incendi de Begís, “en procés d’estabilització”

S’ha autoritzat el retorn a casa dels veïns dels municipis que seguien desallotjats

L’incendi forestal iniciat dilluns passat a Begís (Castelló) es troba aquest diumenge “en procés d’estabilització”, per la qual cosa ja s’ha autoritzat el retorn a casa dels veïns dels municipis que seguien desallotjats, i aquesta tarda o el dilluns ja es podria donar per estabilitzat.

Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, després de la reunió del Lloc de Comandament Avançat per analitzar l’evolució d’aquest incendi, i ha explicat que les últimes hores hi ha hagut algun rebrot en alguna zona, com a El Toro ( Castelló), i hi ha punts calents, però tenen un “optimisme moderat”.

D’aquesta manera, s’ha autoritzat el retorn a casa dels habitants de Teresa, Sacañet, Canales, les masies disseminades d’Altura i el camp de Viver, on ahir es va permetre l’entrada per recollir estris, i de les tres pedanies da Andilla (València) desallotjades (Artaj, Osset i La Pobleta), mentre que deixa d’estar confinada Andilla.

Després d’insistir que ja s’està “consolidant l’estabilització” d’aquest incendi, el president ha fet una crida a “extremar la prudència”, ja que, encara que l’evolució de l’incendi és bona, les condicions climatològiques són “molt desfavorables”.

Així, ha destacat que la Comunitat Valenciana està en situació d’alerta màxima per risc d’incendis i qualsevol imprudència “pot desembocar en una altra catàstrofe”. A més, ha demanat que no es visitin les zones dels incendis, perquè el terra és inestable, i que es deixin lliures les carreteres on encara treballen els bombers.

El president ha explicat que, davant els 42 mitjans aeris que ahir van treballar en l’extinció de l’incendi, aquest diumenge n’actuen prop de 20, i que algunes seccions de la Unitat Militar d’Emergències (UME) podrien retirar-se aquesta nit si tot evoluciona segons ho previst, juntament amb altres operatius.

L’incendi de Begís està “en vies d’estabilització, però cal assumir-ho des de la prudència, perquè encara està actiu”, ha posat èmfasi el president, que ha revelat que, si no fos per alguns dels “punts calents” que encara existeixen , “probablement s’hauria pogut declarar l’estabilització”.

Ha considerat que ara és el moment “del retorn a la normalitat, amb prudència”, als municipis que es van desallotjar, i sobre la superfície afectada ha assenyalat que es manté el perímetre de 140 quilòmetres; un cop es controli l’incendi, es revisaran les hectàrees, ja que per exemple hi ha “illes”, on no han arribat les flames, al costat de terrenys “absolutament cremats”.

Puig ha llançat un missatge de “recuperació econòmica, social i emocional” de la ciutadania i ha recordat que durant aquesta setmana es treballarà en les ajudes que es concediran per a la recuperació tant de la comarca de l’Alt Palància (Castelló) com la de La Marina (Alacant) per l’incendi de la Vall d’Ebo.

Ha explicat que a aquestes mesures, que s’aprovaran al ple del Consell extraordinari del 29 d’agost, se sumarà la petició de declaració de zona catastròfica i ha defensat que el fonamental dels incendis d’aquests dies és que s’han salvat les vides de les persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia