Successos

Susqueda

més incògnites

Susqueda: més troballes misterioses

mòbils Apareixen a la cabana de Bartomeu Soler els telèfons de l’eremita que consta que els Mossos van recollir i van entregar a la família fa més de tres anys, quan ell va morir

Troben uns pals d’alumini que podrien ser part dels rems del caiac de Marc i Paula en una zona propera al lloc on van aparèixer un inflador i peces del caiac

Sembla impossible, i deu ser-ho, que la bateria no s’hagi esgotat en tres anys

Noves troballes vora el pantà de Susqueda, l’escenari de l’assassinat de Marc Hernández i Paula Mas, un crim que continua sota un tel de misteri quan fa més de cinc anys i mig que es va perpetrar, amb un únic sospitós, Jordi Magentí, en llibertat perquè l’Audiència va considerar que no existien indicis prou sòlids contra ell.

Primera i estranya troballa: el passat 8 de març, una parella que va anar a visitar la barraca de Bartomeu Soler, l’eremita trobat mort en estranyes circumstàncies el 2019, va localitzar els dos telèfons mòbils de Bartomeu, un Blackberry que feia servir per fer fotografies i un Samsung que utilitzava per a les trucades. La troballa resulta excepcional perquè el 17 de desembre del 2019, set dies després que es trobés el cadàver de l’eremita en un rost sota una alzina de què penjava una soga amb un llaç, els Mossos del grup d’investigació de Santa Coloma de Farners, segons consta en diligències, van entregar els dos telèfons mòbils al fill de Bartomeu Soler, juntament amb altres objectes personals del difunt. Resulta inaudit que els telèfons, que tenien també els corresponents carregadors, encara tinguessin bateria i, per tant, es puguessin engegar. Sembla impossible, i de fet deu ser-ho, que la bateria dels aparells no s’hagi esgotat després de tres anys i mig. Totes aquestes circumstàncies fan sospitar que van retornar els telèfons a la cabana de Soler poc abans del 8 de març, ja que ningú no els hi havia vistos abans i força persones (periodistes, policies, senderistes, youtubers, curiosos...) havien inspeccionat la barraca amb anterioritat. Qui i per què ha retornat els mòbils a la barraca? Un misteri més. En saber que els telèfons eren a la cabana, el fill de Bartomeu Soler es va mostrar atònit i va assegurar que no ha estat ell, de cap de manera, qui els hi havia retornat, i va expressar temor que algú hagués accedit a la casa de la família per agafar-los, ja que a ell li van lliurar els objectes del seu pare i havia vist els telèfons, tot i que no havia mirat les fotos ni res del contingut.

Al telefon que feia les funcions de càmera hi ha guardades nombroses fotografies, algunes de les quals Bartomeu Soler mostrava a la gent que el visitava a la barraca. Hi ha imatges d’un silur de grans dimensions, d’una guilla poc poruga que anava buscar menjar a la cabana, d’una nevada que li va deixar el cotxe colgat de neu, del procés de construcció de la cabana, del Pelut, el gos que, segons assegurava sempre, era l’ésser que més havia estimat a la seva vida i que tenia en un fèretre al costat de la cabana... Records, en definitiva, de la seva vida al pantà.

Hi ha fotos des de l’any 2014, quan va començar a fer la cabana, fins al 2019, quan ja tenia el vehicle Subaru. Però no n’hi ha cap entre el maig i el desembre del 2017; cap, per tant, del 24 d’agost del 2017, quan van desaparèixer en Marc i la Paula, ni dels dies de la recerca, que van durar fins al 26 de setembre del 2017, quan es van trobar el cadàvers ben a prop de la barraca, ni dels moviments que van fer els Mossos amb barques a la zona entre la font del Borni, on hi ha la barraca, i la Rierica, que els Mossos contemplen com a possible escenari del crim, perquè és on pescava Jordi Magentí.

Per què no hi ha fotos d’aquest període? Bartomeu Soler no en va fer cap? O n’hi havia i estan esborrades? Una autòpsia i una pericial informàtica poden descobrir si hi havia imatges que s’hagin eliminat. S’haurà de comprovar si els telèfons, que ara no tenen targeta SIM, poden aportar informació sobre la seva ubicació el dia del crim. Bartomeu Soler, que en un primer moment va ser sospitós, va ser descartat com a tal després que els Mossos comprovessin que era cert que aquell dia al matí, quan en Marc i la Paula van arribar al pantà, estava pescant a prop de la paret de la presa.

La policia va considerar prou sòlida la seva coartada per unes trucades fetes a la Seguretat Social i a una gestoria per tramitar la jubilació i per unes fotografies que van fer uns senderistes en què es veia un figura minúscula que es va considerar que havia de ser Bartomeu Soler pescant, perquè s’havia mogut d’una instantània a l’altre. La darrera foto és de les 10.06 i a les 10.12 Soler va contactar per telefon amb la gestoria Parramon. No hi ha més referències horàries del que va fer aquell matí, però, en conversa amb aquest diari, Soler va explicar que, després de la pesca, va anar directe a la seva cabana. L’anàlisi de les dades aportades per Google sobre el telèfon d’en Marc assenyalen que, a les 10.45, l’aparell estava situat al final del caminet de baixada cap a la barraca, just allà on hi havia el cotxe de Soler, que en aquell temps era un Peugeot 106 de color gris. I allà mateix estava situat el telèfon d’en Marc entre les 11.20 i les 11.26, que és l’hora en què, segons han determinat els Mossos d’Esquadra a partir de les fotos i el testimoni d’uns senderistes, van ressonar els trets homicides.

Soler sempre va assegurar que aquell matí ni havia sentit trets ni havia vist la parella ni el seu cotxe, un Opel Zafira.

Els telèfons de Bartomeu Soler, que la unitat d’investigació de Santa Coloma de Farners va recollir a la barraca després de la mort de l’eremita, mai no es van analitzar judicialment i les diligències sobre la mort de Bartomeu Soler i la inspecció ocular van anar a parar al jutjat número 3, el que estava de guàrdia el dia que es va trobar el cadàver, i no es van incorporar al jutjat d’instrucció número 2, que instrueix la causa del doble assassinat, en cap moment.

Benet Salellas, advocat defensor de Jordi Magentí, va demanar que s’incorporessin al sumari del crim, però el jutjat només va admetre incorporar-hi l’informe de l’autòpsia de Soler, que conclou que va morir per una fallada cardíaca.

Troballa de pals de rem

Una altra troballa que pot estar relacionada amb el cas es va fer el dissabte 25 de març. Es van trobar uns pals d’alumini que podrien correspondre a peces dels rems del caiac que duien en Marc i la Paula i que no havien estat localitzats. La troballa dels pals la va fer el mateix home que, al febrer, va entregar als Mossos d’Esquadra l’inflador i les peces de caiac que, segons tots els indicis, també eren accessoris de la canoa de la parella assassinada. La canoa va aparèixer a la zona de l’embarcador el matí del 26 d’agost del 2017, dos dies després de la desaparició de la parella, a la deriva, amb talls a la lona, mig desinflada i amb unes grans pedres a dins.

Els pals trobats ara eren a la zona de bosc prop de la desembocadura de la font del Borni, on hi ha el baixant que mena a la barraca, i relativament a prop del punt on es van ser trobar les peces de caiac i l’inflador, que els Mossos van recollir i van traslladar al complex Egara perquè la policia científica intenti trobar-hi empremtes o ADN que puguin ajudar a certificar que són peces del caiac d’en Marc i la Paula i a determinar si hi ha indicis que assenyalin algun sospitós. Els Mossos van agafar empremtes i mostres d’ADN tant del noi que els les va entregar com del youtuber que les va veure en primera instància i en va penjar unes imatges a les xarxes socials. Una operació habitual, per descartar les que corresponguin a ells dos i intentar trobar-ne que puguin tenir valor per a la investigació.

Després de la troballa dels pals, el rastrejador va alertar els Mossos i els va passar les coordenades exactes, però, cinc dies després, no els havien anat a recollir. Els dos pals, d’alumini foradat, podrien correspondre a un dels rems que segons la família d’en Marc van trobar a faltar. El pare d’en Marc va descriure els rems com dues pales dobles, formades per dues peces d’alumini cadascuna, amb una peça de plàstic de color beix (el mateix color de les pales) per unir-les. Les pales i les peces de color beix no són pas amb els pals trobats, que formarien només un rem. El pare d’en Marc també va dir que els faltaven els seients inflables, cobertes inflables de proa i popa i un inflador de peu amb manxa. Elements que, segons tots els indicis, es corresponen als trobats abans.

Alarma de bosc

A la zona propera al lloc on Bartomeu Soler guardava el cotxe, també s’han trobat un penjol d’esquellerincs amb un fil que, segons tots els indicis, era un enginy per avisar en cas que algú s’acostés a la zona on vivia l’eremita. Si algú tensava el fil, els esquellerincs sonaven en cadena i alertava l’habitant de la font del Borni.

Incògnites
Les noves troballes, tot i que aparentment acotarien l’escena del crim a la zona de la font del Borni, no desvelen, més aviat incrementen, les grans incògnites que encara planen sobre el doble crim. El caiac va entrar a l’aigua al lloc on van aparèixer l’inflador i les peces? Qui el va inflar? Van arribar a navegar en Marc i la Paula? Els van disparar vora l’aigua? El punt on Google assenyala que era el telèfon d’en Marc és l’escena del crim o l’aparell es va quedar allà i ells van arribar vius fins arran d’aigua? Com i qui va traginar el caiac? Com van arribar els cossos al punts on van aparèixer? On són els telèfons mòbils d’en Marc i la Paula? I els drons que tenia en Marc i que podien fer fotografies? Tampoc han aparegut l’arma del crim ni la motxilla blava que duia la Paula.
Munició.
A banda dels telèfons mòbils, consta que, en la inspecció a la barraca, els Mossos van recollir munició (cartutxos del 12, cartutxos del 22, beines percudides...) una bossa Samsonite, una càmera Olimpus, un llibre, documentació del Subaru, el passaport i el DNI, un bloc petit, un moneder, dues arracades i una llibreta vermella amb una nota de caire suïcida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia