Successos

El quadern negre

Tura Soler

Nens a qui se’ls ha empassat la sorra

Dos nens són xuclats per la sorra en una platja de Miami, com va passar a Sant Pere Pescador

“Podria tornar a passar.” És la resposta que va donar Jordi Sargatal (zoòleg i naturalista, exdirector del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, gran expert en zones humides) quan fa uns mesos se li va preguntar si es podria repetir un cas tan extraordinari com el que va passar el 1980 quan un nen de 6 anys, René Henzig, va ser xuclat per la sorra a la platja de Sant Pere Pescador.

Doncs ha tornat a passar. No ha estat a Sant Pere Pescador. Més lluny, a Miami, però ha tornat a passar. Dimarts passat un nen de 7 anys i una nena de 5 jugaven a la sorra fent forats amb les seves pales a la platja Lauderdale-by-the-Sea quan de sobte es va fer un esvoranc a la sorra que va xuclar els nens, que van desaparèixer i van quedar colgats. Gent que era a la platja es van adonar del que passava i van ser moltes les persones que van córrer a excavar a la sorra amb les mans i els estris que van trobar per intentar arribar fins on eren els nens i rescatar-los. Els van aconseguir treure, però la nena ja era morta i el nen va arribar viu a l’hospital, on va quedar ingressat en estat crític. Després de la tragèdia, la policia va acordonar la zona on es va fer el gran forat que es va empassar les criatures, que, com es veu a les imatges aèries, quedava molt a prop del mar i proper a una zona urbanitzada on hi ha molts canals.

Un escenari similar a Sant Pere Pescador, on va desaparèixer René Henzig. Però a diferència del cas dels nens xuclats per la sorra a Miami, ningú es va adonar que René era empassat per la sorra i el seu cadàver no vas ser trobat fins tres anys després, per casualitat, quan uns altres nens jugaven a la sorra fent forats i van trobar una cosa dura que semblava una pedra. Era el crani del nen desaparegut.

L’expert Jordi Sargatal argumenta que, tot i que el cas del nen xuclat per la sorra és excepcional, si va passar un cop podria tornar a passar, per l’existència de cursos d’aigua subterranis que s’obren pas fent forats sota la sorra i hi deixen concavitats. I poden ser causants d’enfonsaments sobtats de la sorra, que és el que devia passar amb el nen que va morir quan hi va ser empassat. I per què hi ha aquests corrents d’aigua allunyats del curs del riu? Antigament el Fluvià desembocava a Sant Pere Pescador, seguint un curs paral·lel a la costa, i en anys de molta pluja en aquest “riu vell”, com s’anomena aquest curs fluvial, hi entra aigua i es produeix un fenomen que consisteix que el mar boteix el riu (quan l’aigua del mar pressiona cap a la costa i impedeix que el riu desembassi al mar, llavors el riu busca viaranys alternatius i acaba passant per sota les platges, fent forats. I llavors queden les concavitats que no es veuen però que en casos excepcionals es poden enfonsar. El forat es torna a tapar amb sorra i ja no es nota. Com ha passat a Miami.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia