Punt divers

Centenars de llocs de treball forestals perillen amb la crisi econòmica i la del sector

CATALUNYA CENTRAL

Més de 100 treballadors del sector forestal, sense comptar-hi els transportistes del ram, han aturat les seva activitat en l'últim mes com a conseqüència de la manca de feina. Baixa demanda de les serradores del país, que acumulen grans estocs, i l'arribada de fusta francesa a preus molt competitius, entre altres factors, està abocant el sector a la pèrdua de centenars de llocs de treball. Fonts d'aquest ram xifren que unes 2.000 persones poden quedar-se sense feina en els pròxims mesos.

De fa mesos que els empresaris del sector, especialment les serradores, i els treballadors del bosc, alertaven que la situació s'aguantava per un fil. Ara, amb la crisi econòmica i la disminució notable de l'activitat a les serradores del país, xifrada en més d'un 50%, més la comercialització de la fusta dels boscos francesos a preu molt baix, està afectant greument l'activitat dels treballadors forestals.En pocs dies, més de 100 treballadors han hagut de plegar. Un exemple és l'empresari Albert Codina, de la Quar (Berguedà), que tenia al seu càrrec una vintena de treballadors. Tota una vida dedicada a l'explotació forestal, des dels 17 anys, i ara amb 64 anys ha de retirar-se a la força, amb els venciments de tres anys per acabar de pagar el camió de transport de fusta (que costa més de 150.000 euros) i diferents partides de fusta adquirides en el seu dia a partir de les subhastes municipals. Hectàrees d'arbres que s'hauran de quedar en els boscos de Gisclareny, Saldes, Gósol o Masella. 'No puc pas tallar-la la fusta. On la porto?', es lamenta Codina.Com Codina, un llarg etcètera de petites empreses forestals que han iniciat la retallada de plantilles. El sector calcula que si no es resolt la situació, unes 2.000 persones podrien quedar sense feina en els propers mesos.La situació és tant crítica que l'administració catalana ha convocat per a demà la taula sectorial de la fusta. Pel sector, només la voluntat del Govern pot aturar l'extinció d'aquesta activitat a Catalunya, segons conclou Joan Boix, empresari i soci de Serradora Boix de Puig-reig (Berguedà).Per a Boix, està clar que la seva empresa ha de comprar la fusta al preu més competitiu i aquest, a dia d'avui, l'ofereixen els propietaris dels boscos francesos. Segons Boix, a França fa anys que presten una atenció especial a la gestió forestal i els propietaris i les feines relacionades amb aquesta activitat reben ajuts econòmics de l'administració. Sense anar més lluny, en breu, el govern francès atorgarà ajudes pel transport forestal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.