Punt divers

Comença el desallotjament dels primers veïns del barri de l'Estació de Sallent

CATALUNYA CENTRAL

El desallotjament dels primers veïns del barri de l'Estació de Sallent (Bages), afectats pel moviment de terres d'aquesta zona, ha començat el matí d'aquest dimecres. En concret, vuit famílies es traslladaran a pisos nous de lloguer entre dimecres i dijous, facilitats el Departament de Medi Ambient i Habitatge, i la resta, 33 famílies més, ho faran la setmana vinent. El procés de reallotjament finalitzarà l'1 de febrer. Aquest procés es va decidir després que el passat 23 de desembre el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya de la Direcció General de Protecció Civil activés el Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) pel risc d'enfonsament del sòl. En total hi ha 110 persones afectades.

L'activació de la fase d'alerta es va fer d'acord amb les informacions de l'Institut Geològic de Catalunya (IGC), segons les quals s'havien superat els llindars de velocitat d'esfondrament en superfície en una àrea significativa d'una de les zones del barri de l'Estació. D'altra banda, també es va evidenciar un increment important en l'evolució dels danys de determinats habitatges d'aquest barri.

L'activació en alerta comportava una evacuació preventiva, programada i pactada dels veïns dels habitatges d'aquesta zona afectada i també dels habitatges de la resta del barri de l'Estació situats fora d'aquesta zona i en els quals també s'havia evidenciat un increment important en l'evolució dels danys.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge va buscar 41 habitatges per a les 110 persones afectades per aquest reallotjament programat. A hores d'ara, els veïns afectats han acceptat tots els pisos. D'altra banda, la Direcció General de Protecció Civil treballa conjuntament amb Medi Ambient, l'Ajuntament de Sallent i tots els organismes que participen en el comitè de seguiment de l'alerta per acomplir els pactes als quals s'ha arribat amb els veïns afectats.

Tots els habitatges són al municipi de Sallent, excepte dos que són a Manresa. A aquests 41 habitatges s'hi ha de sumar set famílies que han decidit buscar una alternativa pel seu compte, ja sigui a casa de familiars o en altres immobles. La gestió d'aquests habitatges provisionals serà d'Adigsa, empresa pública del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Els edificis afectats són al carrer Arquitecte Gaudí, dels números 1 a 13 i 2 a 20; al carrer Barcelona, del 25 al 63; al carrer Llevant, del 2 al 24; a la travessera de Llevant dels números 1 a 19 i del 2 al 14; al carrer Tarragona dels números 22 a 30 i del 27 al 45; al carrer Consorts Comamala Poal del 30 al 54, i al carrer Guipúscoa de l'1 a l'11 i del 2 al 10.

També hi ha edificis amb un increment en l'evolució dels danys, al carrer Lleida, dels números 2 a 10 i del 5 al 7.

Els 41 habitatges, la gran majoria nous, ja estan contractats i les famílies ja han signat la cessió d'ús dels pisos. El Departament de Medi Ambient i Habitatge els paga les altes dels serveis (llum, aigua i gas), que s'acabaran de contractar entre dimecres i divendres, i el lloguer dels pisos mentre se'ls troba una ubicació definitiva en un habitatge de protecció oficial o optin per una altra ubicació durant el procés negociador.

Tot l'operatiu del trasllat suposa la contractació per part de la Generalitat de dues empreses de mudances i d'un servei de guardamobles, segons ha informat el Departament.

Per tal de resoldre tots els dubtes i problemes que puguin sorgir durant el procés de reallotjament, el Departament de Medi Ambient i Habitatge i l'Ajuntament de Sallent han habilitat una oficina, ubicada al mateix consistori, que estarà oberta fins que finalitzi tot el procés.

Segon reallotjament

Entre els anys 2004 i 2005 es va efectuar el reallotjament de les primeres famílies del barri de l'Estació. Van ser 172 propietaris dels quals només queden pendents d'ubicar una trentena, que aniran a viure en dues promocions que l'Institut Català del Sòl està impulsant al municipi i que estaran acabades l'any 2010.

Al barri hi viuen actualment 168 famílies, 41 de les quals són les que han començat a traslladar-se aquest dimecres. La resta hauran de ser reallotjats en nous processos pendents de pactar.

El barri de l'Estació de Sallent

El barri de l'Estació de Sallent està situat sobre els límits d'explotació de l'antiga mina Enrique, que es va començar a explotar l'any 1932 i, entre el 1976 i el 1977 es va abandonar.

L'any 1997 es van detectar unes esquerdes als edificis del barri per la qual cosa es van començar a fer treballs per esbrinar les causes dels moviments de terra i per avaluar l'extensió i la possible evolució.

El resultat va ser detectar un progressiu enfonsament del terra amb la conseqüent afectació als habitatges. Davant d'aquesta situació de risc es van prendre mesures de vigilància dels moviments del terreny i dels habitatges i es va elaborar un pla d'emergències.

La Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Sallent van redactar el Pla d'actuació d'emergències per risc de subsidències en el barri de l'Estació, que s'emmarca dins del Pla de Protecció Civil de Catalunya, per fer front a aquesta situació de risc. El pla va ser aprovat pel ple de l'Ajuntament de Sallent el 9 de desembre del 2005 i homologat per la Comissió de Protecció Civil el 16 de febrer del 2006.

Paral·lelament es va dur a terme una campanya d'informació a la població per donar a conèixer el pla a aquells veïns que es podien veure afectats i informar-los de les mesures de protecció més adients en cas d'activació del pla.

D'altra banda, l'Institut Geològic i la UPC, per encàrrec de la Generalitat, han anat fent medicions i controls exhaustius dels diversos sistemes de control i seguiment del barri, tant des del punt de vista del subsòl com de l'afectació dels habitatges. Darrerament s'havien incrementat el seguiment i el control de la zona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.