Punt divers

Móra d'Ebre comptarà el 2010 amb un centre d'interpretació sobre el paper de l'Ebre a la història

Les obres del futur centre d'interpretació 'Les civilitzacions de l'Ebre' de Móra d'Ebre s'iniciaran a mitjans del pròxim mes de juliol i tindran un termini d'execució de deu mesos, de manera que podria obrir-se al públic el maig del 2010. El nou equipament, que se centrarà en el paper del riu Ebre al llarg de la història, suposa una inversió de més d'1 MEUR, que serà finançat en la seva totalitat pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, impulsor del projecte, a través de l'empresa pública Acuamed. El centre es construirà a la zona de l'Aubadera, a l'antiga fàbrica tomaquera, situada davant del riu. A més, el Ministeri durà a terme actuacions mediambientals a l'entorn de l'equipament.

Després de la derogació del Pla Hidrològic Nacional (PHN), el Ministeri de Medi Ambient va endegar el programa 'Agua', que té en compte la creació de quatre centres d'interpretació relacionats amb l'Ebre a quatre municipis del tram català del riu. Un d'aquests centres serà el de Móra d'Ebre, que es dedicarà a analitzar i divulgar el paper que l'Ebre ha jugat en diferents èpoques històriques i en diverses civilitzacions, com els ibers, els romans o els sarraïns. Les obres del nou centre s'iniciaran el pròxim juliol i aniran lligades a les actuacions de millora que es faran a l'entorn de l'equipament, com ara la recuperació de l'espai natural de l'Aubadera i de l'illa del Subarrec. El centre d'interpretació tindrà una superfície total de 570 metres quadrats i comptarà amb dues plantes. A la planta baixa, s'hi ubicarà una sala d'exposicions de 84 metres quadrats; un auditori de 100 places que farà també les funcions de sala audiovisual, de 100 metres quadrats, i altres equipaments. La primera planta serà l'espai destinat al centre d'interpretació i oferirà elements informatius sobre l'Ebre a la història. A més, comptarà amb una terrassa i un mirador orientat al riu.És el Ministeri de Medi Ambient qui finançarà la totalitat de l'obra. Per la seva banda, l'Ajuntament de Móra d'Ebre ha fet la cessió al Ministeri de l'antiga fàbrica, que és propietat del consistori després que aquest n'adquirís una part i rebés cedida gratuïtament l'altra.El tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Móra d'Ebre, Joan Josep Duran, ha expressat la 'satisfacció' del consistori per la imminent execució d'aquest projecte, que 'ja fa uns quants anys que s'estava madurant'. Duran ha destacat que el centre 'serà un nou potencial turístic i econòmic per al municipi', ja que 'ajudarà a diversificar l'economia'. Així, el tinent d'alcalde considera que el centre d'interpretació serà 'd'especial interès' per als turistes, que podran compaginar amb aquest nou equipament activitats com la navegació pel riu o les visites a altres elements turístics com el castell de Móra d'Ebre. D'altra banda, Duran creu que el centre d'interpretació esdevindrà una 'important eina didàctica' i un 'centre d'interès cultural', ja que 'explicarà la història de les Terres de l'Ebre des dels seus inicis fins a l'actualitat' i 'contribuirà a la divulgació del gran paper que ha tingut l'Ebre com a bressol de civilitzacions'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.