Punt divers

L'escriptor urgellenc Joan Obiols publica el llibre que tanca un recorregut per tots els pobles de l'Alt Pirineu i Aran

ALT PIRINEU I ARAN

L'escriptor Joan Obiols ha visitat tots els pobles que formaran la futura vegueria de l'Alt Pirineu i Aran, un per un, per escriure els vuit volums de la seva col·lecció 'El Pirineu i la poesia de la història'. Això li dóna una visió àmplia que el fa un bon coneixedor del tarannà de la gent, i que el duu a opinar que en general els pirinencs solen tenir una 'autoestima de territori baixa'. Obiols manifesta ara, a pocs dies de la sortida a mercat de l'últim volum d'aquesta col·lecció, que duu per títol 'La gramola', que li agradaria que la seva feina servís perquè 'la gent aprengui a valorar el territori i el miri amb uns altres ulls'.

Joan Obiols i Puigpinós és un urgellenc  llicenciat en història moderna que fa de professor i mestre de català  a l'Escola de Capacitació Agrària del Pirineu. Obiols ha col·laborat en diferents mitjans de comunicació i sempre amb el Pirineu com a fons dels seus interessos i de les seves vivències. La seva producció literària, fruit de vint i quatre anys de recull oral pels pobles de l'Alt Pirineu i l'Aran; comença amb 'Esvorancs' i continua amb 'Marrades',  'Nits de taverna',  'Fulls de pergamí',  'El desert verd',  'L'infern dolç' i 'La cucota'; trajecte que veurà pròximament el seu punt i final amb l'edició del vuitè i últim volum d'aquesta col·lecció, 'La gramola'.Amb 'La gramola', l'escriptor urgellenc tanca un recorregut pels 575 pobles de la que espera que sigui la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran. Aquest recorregut passa, segons explica el seu autor; per tot el municipi de Montferrer i Castellbò, a l'Alt Urgell; per una part dels pobles de la franja central de la Cerdanya; per una bona part de les valls d'Àneu, al Pallars Sobirà; del Pallars Jussà, pel municipi de Talarn; a l'Alta Ribagorça per una sèrie de pobles de l'antic municipi de Lles, actualment inclosos dins el municipi de Pont de Suert; i també per Viella i tots els pobles que formen la part central de l'Aran.L'escriptor, que declara escriure per aprendre ell fent la seva obra, més que per alliçonar ningú, considera  que el seu darrer llibre no és classificable dins de cap gènere concret. 'La gramola' té una vessant antropològica, afirma el mateix autor, però també conté molta geografia, barrejades tant amb ficció com amb realitat.Obiols explica que aquesta obra, com les altres de la mateixa col·lecció, està formada per textos curts fruit del recull de la tradició oral de la gent dels pobles. Així com l'anterior llibre tenia un fons gastronòmic, explica l'autor, aquest el té  musical. La música tradicional hi és molt tangencial, afegeix Obiols, però en canvi les corrandes hi són molt vives perquè van lligades a la història dels nostres pobles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.