Successos

POLICIAL

L'assassí en sèrie fa ‘bookcrossing'

Eduard Pascual publica ‘En el umbral de la muerte', ambientada a l'Empordà

Un assassí en sèrie es comunica a través de la xarxa per anunciar els seus crims i fa anar de corcoll els Mossos

‘Com a autor procuro escriure novel·les que com a lector m'agradaria llegir'

Eduard Pascual (Barcelona 1965, ara veí de Llers), especialista en investigació criminal dels Mossos d'Esquadra, màster d'Escriptura Creativa de la UAB (1993), premi Vargas Llosa de relat (2008) i autor del recull de relats curts Còdex-10, acaba de publicar a Roca Editorial En el umbral de la muerte. És una novel·la ambientada a l'Empordà, bàsicament a Figueres, que aconsegueix tenir el lector enganxat a les seves planes amb un relat en què els esdeveniments se succeeixen de forma vertiginosa, seguint els passos d'un assassí en sèrie que trasbalsa la comissaria de Figueres i tota la cúpula de comandaments del cos dels Mossos d'Esquadra, amb uns crims amb els quals l'assassí emula els casos de les obres de Manuel Vázquez Montalban. Amb aquesta novel·la, Pascual ha volgut homenatjar Vázquez Montalban, que considera el mestre de la novel·la negra a Catalunya. Ho fa perquè té la impressió que “molta gent jove sap qui és Vázquez Montalban però, en canvi, molt pocs han llegit la seva obra”. A El Umbral de la Muerte, Pascual també introdueix a la trama, donant-li un paper primordial, el bookcrossing, una pràctica d'intercanvi d'obres literàries a través de la xarxa d'internet que, a la novel·la, a les mans de l'assassí, desconegut per al lector fins a les darreres línies, esdevé una eina intrigant i macabra.

Pascual, com ja va fer a Còdex-10, ha triat la llengua castellana per a la seva primera novel·la, i n'ha fet protagonista el sergent dels Mossos Josep Flores, que ja va crear com a personatge a Còdex-10. Pascual publica en llengua castellana, que li dóna més possibilitats de projecció, però tota la trama gira a l'entorn de la comissaria dels Mossos de Figueres, un escenari molt local. En canvi, el protagonista, el sergent Flores, rebel, indisciplinat, irreverent, que tira pel dret, però intuïtiu i valent, un policia de raça, esdevé un personatge universal, que podria tenir la mateixa projecció internacional que el popular Harry Bosch de Michael Connelly. De fet, fa pocs dies que la novel·la de Pascual està a la venda i l'autor ja ha rebut la comunicació d'un jove dels Estats Units que s'interessa per saber com ho ha de fer per poder tenir la novel·la, que també està a la venda a través d'un web del Japó. Detalls que fan pensar que la novel·la que el passat 24 d'octubre es va presentar al Festival de Novel·la Policial de Madrid suscita prou interès. “Com a autor procuro escriure les novel·les que com a lector m'agradaria llegir”. Aquest és l'èxit de Còdex-10 . Dissabte que ve es farà la presentació a la Llibreria Negra i Criminal de Barcelona i Pascual comptarà amb la presència de Daniel Vázquez Salles, fill de Manuel Vázquez Montalban.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.