Acusen d'assassinat la dona que va atropellar mortalment un amic al Garraf

La fiscalia manté que la conductora va perseguir la víctima fora de la via i va aixafar-la

En la declaració al jutjat, Manuela Ruiz, de 37 anys –i que és a la presó de manera provisional–, va afirmar que era «molt amiga» de Melchor Bosque Gutiérrez (no pas parella sentimental), al qual deixava una habitació sense cobrar-li res a casa seva, a la urbanització Les Palmeres de Canyelles. Va afegir que aquell dia, el 18 de gener, van anar en cotxe als encants dels Monjos, on van beure unes cerveses. A la tarda, van tornar a casa i la víctima conduïa el tot terreny –un Mitsubishi Galloper– de l'acusada. Llavors, ella, segons va declarar, va dir-li que «estava molt groc» i ell va demanar-li que el portés fins a la caravana d'un altre amic que era prop de casa d'ells. Ella s'hi va negar i l'amic, d'uns 40 anys, va aturar el vehicle i va marxar-hi caminant. L'acusada va precisar que llavors va perdre de vista el seu amic i, que «el cotxe tenia molt poca benzina i va començar a fer estrebades». Tot seguit va sentir «un cop a la part del darrera del vehicle i va pensar que era l'amic que hi donava un cop per acomiadar-se».

Va negar haver xocat després amb un remolc que hi havia aparcat, com mantenen els Mossos. També va negar haver confessat que hagués matat Bosque a un altre amic, que viu a la caravana propera a casa seva. A més, va matisar que va beure força després de l'accident i va negar que sigui alcohòlica.

Versió poc creïble

Amb els resultats de l'informe forense i l'atestat dels Mossos, la fiscalia i l'acusació particular, exercida per la família de la víctima, han decidit agreujar la imputació que demanen per a l'acusada, i enlloc d'un homicidi dolós ara sol·liciten que sigui jutjada per un assassinat amb traïdoria, castigat amb una pena de fins a 20 anys de presó. Sebastián de Juan, l'advocat de l'acusació particular, afirma que Ruiz va usar un instrument molt perillós, com és un tot terreny, per intentar matar el seu amic, el qual no es va poder defensar d'aquest atac mortal, executat amb una traïdoria sobrevinguda. Per contra, l'advocat de l'acusada manté que es tracta d'un homicidi imprudent ja que va ser un accident en què ella no tenia ànim de matar, i a més a més, l'acusada havia begut força.

La titular del jutjat d'instrucció número 1 de Vilanova i la Geltrú, però, inicialment, dóna per vàlida la imputació feta per les acusacions i continua la instrucció del cas en un procediment de jurat. La magistrada raona que amb els informes realitzats, la versió dels fets donada per l'acusada «en absolut es pot sostenir». Afegeix que l'acusada no va trobar-se de sorpresa en mig de la via amb la víctima sinó que aquesta va sortir fora del carrer per atropellar el seu amic. «Segons l'informe forense –continua la magistrada–, es conclou que no va ser un atropellament en què el vehicle va donar un cop a la víctima. Va ser el cotxe el que va desplaçar-se fora de la calçada, va tirar la víctima i va passar per sobre del seu cap.» Detalla que el vehicle també tenia danys a la part davantera i que l'acusada va fugir a tota velocitat del lloc dels fets. La jutgessa també exposa que l'acusada va declarar «amb tota claredat» que havia begut després de l'accident i, per això, quan se li va fer la prova d'alcoholèmia va donar una taxa cinc vegades superior a la permesa (1,35 mg/l).

L'asseguradora també

La magistrada, a més, accepta la petició de l'advocat de l'acusació particular per citar com a responsable civil directe l'asseguradora del vehicle, per –aclareix– la contradicció que existeix entre la jurisprudència del Suprem i la convenció europea. No és el primer cas, però, en què es reclama una indemnització a una asseguradora per un atropellament mortal dolós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.