Herois per un dia

Un veí de Tarragona que va reduir dos lladres, un d'Òrrius que va donar la localització d'un delinqüent i un d'Albinyana que va salvar la vida d'un motorista. Aquests són tres dels guardonats enguany per Interior per haver col·laborat amb els Mossos

Un veí de Tarragona que va reduir dos lladres, un d'Òrrius que va donar la posició d'un delinqüent i un d'Albinyana que va salvar la vida a un motorista accidentat. Aquests són tres dels herois guardonats enguany per Interior amb una distinció per haver col·laborat amb els Mossos d'Esquadra. Entre els guardonats hi ha persones que van salvar la vida a ciutadans o que van evitar delictes. A vegades els veïns també fan de policia.

Redueix dos lladres

«Van arribar dues persones i, sense dir-me res, em van clavar un ganivet al braç.» Juan José López, veí de Tarragona, recorda perfectament bé el que va passar aquell diumenge de gener a la gasolinera Repsol de la Pobla de Mafumet en la qual treballa. A Colòmbia, el seu país natal, ja havia hagut d'evitar atracaments, però a Catalunya aquella era la primera vegada que tenia davant uns lladres i va quedar molt sorprès. «No em van dir ni allò de: ‘això és un atracament'». El tall, molt profund, li va generar una forta hemorràgia que el va deixar malferit. Tot i això, Juan José López va resistir. Aprofitant un moment de descuit dels atracadors, va agafar un bat de beisbol que guardava al taulell i va colpejar els dos delinqüents, que van caure inconscients al terra de la gasolinera. Tot i el mal que li feia la ferida i la sang que li brollava del braç, López va ser capaç d'arrossegar els dos lladres fins al lavabo de l'establiment i després va trucar als Mossos d'Esquadra de la regió de Tarragona, que van poder detenir allà mateix els delinqüents. Dies després va rebre una trucada d'Interior dient-li que havia estat guardonat amb una distinció al mèrit policial.

Com un policia més

Xavier Mas és propietari d'un restaurant de Mataró, tot i que podria ser policia. El seu currículum així ho avala. El 2006 va organitzar una batuda a Céllecs (Maresme) per buscar el germà d'uns coneguts seus que tenia Alzheimer i que havia desaparegut feia uns dies. Mas va aconseguir que més de 200 persones participessin en la recerca, tot i que els vehicles –de trial i altres que feia anys que no sortien dels garatges– no tenien permís per circular per la muntanya. Ho va aconseguir després de negociar amb els Mossos, que li van atorgar un permís especial perquè es dugués a terme la batuda. Dos dies després, quan es va trobar el cos del desaparegut, els Mossos li van agrair el que havia fet. Aquesta no ha estat l'única vegada que la policia catalana ha felicitat Xavier Mas per la seva la tasca. En poc menys de dos anys aquest maresmenc ha facilitat la detenció de dos lladres que acabaven de robar a veïns amb el mètode de l'estrebada. En tots dos casos va seguir els delinqüents i va donar dades de la seva posició als Mossos perquè els detinguessin, explica. Per si no n'hi hagués prou amb tot això, Mas va col·laborar fa uns mesos en la detenció d'un jove que acabava de robar un carro ple de licors d'un supermercat. «Vaig avisar l'encarregat que tres nois havien sortit de l'establiment sense pagar.» Dos dels joves van ser enxampats a l'aparcament del supermercat. El tercer va fugir corrent, però Mas, que havia fet atletisme, el va perseguir fins que el lladre es va aturar esgotat. «Es va pensar que m'havia deixat enrere, però realment estava amagat entre uns cotxes informant els Mossos de la posició del noi.» La policia va detenir el lladre allà mateix. Uns dies després va rebre la notícia que havia estat guardonat amb la distinció al mèrit policial.

Un torniquet salvador

«Em van assegurar que la meva actuació va ser vital per salvar-li la vida.» José Francisco Bermúdez, veí d'Albinyana (Baix Penedès), encara no entén per què la nit del 14 de novembre ningú no el va ajudar. Una moto va topar contra el seu vehicle a la carretera de Valls i el conductor de la motocicleta va quedar greument ferit a la calçada. «Tenia una cama a l'altra banda de la carretera», rememora amb horror Bermúdez, que recorda que va sortir del cotxe mig atordit. «Vaig demanar ajuda, però no es va acostar ningú.» Per això es va armar de valor i, tot i el maldecap que tenia, va decidir fer un torniquet al conductor de la moto, que perdia molta sang i que estava en estat de semiinconsciència. José Francisco es va treure el cinturó i el va ajustar al màxim a la zona del cos on hi havia el tall. «Vaig aguantar el torniquet fins que van arribar els bombers i després l'ambulància, uns vint minuts després», explica Bermúdez, que està de baixa mèdica des de l'accident. Tot i que l'home a qui va salvar la vida no s'ha posat en contacte amb ell, José Francisco assegura que si es tornés a trobar en una situació semblant faria el mateix. «No podria evitar fer-ho», diu. Ni s'ho perdonaria. «Encara ara em sorprèn que ningú no m'ajudés. Suposo que els feia cosa veure tanta sang», explica Bermúdez, que també ha rebut enguany la distinció al mèrit policial.

En total, sis guardonats

Tres persones més han estat guardonades enguany pel Departament d'Interior. Qui finalment no va rebre l'obsequi va ser l'home equatorià que va salvar la vida d'una dona que era agredida per la seva exparella a Barcelona. Es va descartar perquè tenia antecedents.


ELS GUARDONATS

Juan José López
veí de tarragona
«Uns lladres em van clavar un ganivet al braç, però vaig poder colpejar-los i tancar-los en un lavabo fins que van arribar els Mossos»
Xavier Mas
veí d'òrrius
«Vaig començar a córrer darrere d'ell i després em vaig amagar entre uns cotxes per trucar als Mossos i explicar el lloc on era el lladre»
José Francisco Bermúdez
veí d'albinyana
«Vaig fer un torniquet a un motorista que acabava de perdre la cama en un accident i vaig evitar que morís dessagnat»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.