Successos

SUCCESSOS

Toxicologia perd uns pèls que són clau per aclarir una mort

El jutjat de Sant Feliu de Guíxols havia ordenat les anàlisis per comprovar si la mort de Josep Titos Montalban havia estat un homicidi, tal com apunten molts indicis

Fa deu anys que la víctima va ser trobada morta

L'Instituto Nacional de Toxicología ha perdut uns pèls que havia d'analitzat i que eren la prova clau per aclarir si Josep Titos Montalban, de 77 anys, trobat mort el 2001 a Sant Feliu de Guíxols va ser assassinat, tal com apunten diversos indicis i tal com sospita la família. Amb la pèrdua d'aquesta prova clau abans de fer-ne les anàlisis d'ADN, el cas va camí d'arxivar-se.

Juan Luis Valverde Villarreal, el director de la seu de l'Instituto Nacional de Toxicología de Barcelona, ha remès un ofici al jutjat número 2 de Sant Feliu de Guíxols que diu textualment: “Lamentem comunicar-li que, després de repetides i infructuoses recerques realitzades al nostre centre, no ens ha estat possible trobar les mostres consistents en pèls i corresponents al nostre expedient A-00749/03 que aquest jutjat havia sol·licitat que analitzéssim”. Valverde justifica la pèrdua explicant que just quan havien de processar els pèls es van fer unes obres de remodelació al centre que van suposar el trasllat de material i personal a diferents dependències de l'edifici. Però remarca que el fet que no els trobin no vol dir que hagin estat destruïts.

Estrella Titos, filla de Josep Titos, troba “vergonyosa” la pèrdua dels pèls i el seu advocat, Carles Monguilod, en vista del fiasco, ha presentat un escrit al jutjat en què ja proposa a la jutgessa que millor que decreti l'arxiu provisional del cas però adverteix que es reserva el dret d'exercir les accions civils contra l'administració de justícia per un “flagrant i evident mal funcionament”.

Josep Titos Montalban, de 77 anys, va ser trobat mort l'agost del 2001 al seu domicili de Sant Feliu de Guíxols. Va morir de traumatismes al cap i l'autòpsia va apuntar la possibilitat que els cops fossin d'una caiguda per les escales però no va descartar altres causes. La família de la víctima, en base a uns indicis observats a la casa, sempre va opinar que Titos havia estat assassinat. A la casa hi havia molt de desordre, quan Titos era un home molt ordenar, havien estat esborrats del contestador uns missatges més aviat amenaçador i no ho havia fet Titos, perquè no els sabia esborrar. De la casa va desaparèixer la planxa que se sospita que podria ser l'arma del crim perquè les marques que tenia la víctima al cap es podien correspondre amb les d'una planxa. També era estrany que el cos de l'home fos al pis de baix i es trobés una tovallola tacada de sang al pis de dalt. Precisament en aquesta tovallola s'hi van trobar uns pèls enganxats dels quals es va demanar que es tragués l'ADN per comprovar si eren de Titos o podien ser d'un sospitós. Ara, Toxicologia, que feia anys que els havia d'haver analitzat, els ha perdut.

També van perdre els cucs del cas Cook

No és el primer cop que Juan Luis Valverde, com a director del departament de Barcelona de l'Instituto Nacional de Toxicología ha d'enviar uns comunicats als jutjats gironins lamentant la irreparable pèrdua de material que havien d'analitzar. Aquesta vegada han estat els pèls del cas Titos, però el 2003 van ser uns cucs que el jutjat número 4 de la Bisbal havia enviat a analitzar amb la finalitat que a partir de les anàlisis poguessin determinar la data de la mort d'Inge Dörh i del seu fill Rolf Hesse, milionaris alemanys que vivien a Calonge, que van desaparèixer el 1995 i que van ser trobats morts el maig del 1998 dins d'un pou de Cruïlles. La policia i el jutjat van atribuir el doble crim al britànic Gregory Jason Cook i al belga Patrick Leuych, que finalment mai van ser condemnats. Determinar la data de la mort era clau perquè Cook havia cobrat un xec de tres milions de les antigues pessetes amb la firma suposadament falsificada i ell assegurava que li havia donat el mateix Rolf Hesse en vida.

En aquella ocasió, la carta de Valverde sobre la pèrdua dels cucs deia textualment:

“Comunico a V.I. que en aquest institut es va realitzar una anàlisi d'ADN per a la identificació de restes cadavèriques [no es fa menció dels resultats]. Al mateix temps es va sol·licitar un estudi de cucs per determinar la data de la mort. Per raons que desconeixem, en anar a fer l'estudi no es van trobar els cucs i no es va poder determinar la raó per la qual es van perdre. Es van buscar durant un temps per tot l'institut però no van aparèixer, es va esperar que, un cop transcorregut un temps, apareixerien en algun lloc, deixats, per error, però no ha estat així, per la qual cosa lamento comunicar-li que els donem per desapareguts i que, per tant, no podrem fer l'estudi”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.