Successos

crims

‘El Yesus': un malfactor fet llegenda a Oviedo

Jesús Moynelo, l'home que ha confessat ser l'autor del crim de Germans Sàbat, és protagonista de reportatges i fòrums d'internet a Oviedo, on les seves víctimes recorden amb resignació les seves gestes delictives

Jesús Moynelo Díaz, l'home que ha confessat ser l'autor del tret que el dia 6 de juny va matar el jove de Germans Sàbat José Agustín González, és un personatge de llegenda a Oviedo: El Yesus, protagonista de reportatges de premsa i de fòrums d'internet on les pròpies víctimes, amb la resignació que aporta el pas dels anys, recorden amb certa simpatia les seves gestes delictives de la dècada dels noranta. Les seves malifetes de joventut eren robatoris fets amb enginy o pidolant. “A mi también me dió el palo El Yesus”, i “A mi también me pidió una libra Yesus”, són dos dels fòrums de Facebook que recullen les històries de quan Moynelo, un atracador juvenil, campava fent de les seves per Oviedo, sobretot al parc de San Francisco, però també a les sortides dels instituts i als locals públics com ara salons de màquines recreatives, on abordava les seves víctimes, que ara l'han mitificat amb els seus comentaris.

“Quin gran personatge, El Yesus. Acollonia amb el 1,80 quan tu només eres un nap-buf de merda. Però cony, El Yesus era El Yesus! Què se n'ha fet de la seva vida?”, es preguntava un dels participants al fòrum. Un altre tenia informació que ja el situava a Girona: “El darrer que vaig saber d'ell era que estava per Girona i fins i tot havia tingut una criatura, estava treballant i era força formal. (...) no hi ha dubte que va crear un mite quan érem joves. Jo encara em descollono recordant vells temps de quan anava en bici a El Rosal i garrotejant la city”.

Una de les germanes de Moynelo li aclareix també a través del Facebook: “Molt ben dit, nen, ha ha ha. El que passa és que ara en lloc d'un fill en té dos. Uf, si us poseu a explicar llegendes, hi ha molta gent exagerada...”.

Les aventures d'‘El Yesus'

Algunes de les vivències que expliquen al fòrum del Facebook gent que es va trobar amb Jesús Moynelo El Yesus la dècada dels noranta.

–“Jo el recordo amb la crossa demanant una lliura en to amistós. De fet, si eres hàbil et podies escapolir, però si t'atrapava, amb aquesta pinta de boxejador, valia més que la hi donessis”.

–“Que mític! si sorties amb 100 duros per agafar una castanya i veies venir El Yesus de lluny, ja podies canviar el rumb. Ha ha ha! Com ens acolloníem, el seu 1,80 semblaven dos metres i escaig de tan petits que érem”.

–“Tot i els anys que han passat i que gairebé no recordo la seva cara, sí que recordo aquella por que teníem les meves amigues i jo quan el vèiem”.

–“A mi em va prendre mil pessetes, de les verdes, allà als jutjats, al costat de la Telefónica. Vaig arribar al Tertulias sense res. Es deu recordar de mi... llamp de botí!”

–“A mi, hi va haver una temporada que em robava cada cap de setmana”.

–“Era tan mític a la ciutat que fins i tot va córrer el rumor que tenia llista d'espera de gent que volia que li robés. Quasi tanta com per anar a sopar a El Bulli!”.

–“Va ser el primer professional de la mendicitat a la ciutat. Ho tenia tot estudiat al mil·límetre”.

–“Si et picaves amb ell et deixava baldat perquè provenia d'una família de boxadors cubans. Durant un temps anava amb la seva crossa. Crec que només el fotien els bales de plata i para de comptar”.

–“Jo el vaig conèixer, al final estava molt cremat i vaig veure com una gent el tustaven i el ficaven dins d'un contenidor d'escombraries i el feien rodar baixada avall”.

–“Si vingués ara, amb 15 anyets més, a veure què s'emportaria...”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.