Successos

successos

“Marxo fet pols, perquè hi deixo un company mort”

Guillem Ferrer, l'alpinista arrossegat per l'allau del Mont Blanc, diu que està masegat però viu, i es manifesta destrossat per no poder tornar amb Esteve Martínez

Dol i tristesa a Sant Joan

Guillem Ferrer va explicar ahir via telèfon i des del cotxe que conduïa Toni Trilla –tornaven amb les respectives parelles– el dolor que sentia havent deixat el seu company Esteve Martínez mort a Chamonix. El cos de Martínez el van repatriar a última hora i serà enterrat, segurament dilluns, a Sant Vicens dels Horts, on va néixer. Ferrer va dir que estava masegat de tot arreu, sobretot de l'esquena.

Va explicar que, quan dijous a la matinada van sortir cap al pic del Mont Blanc, cap previsió parlava de risc d'allaus ni de mal temps. En arribar al coll del Mont Maudit, a 4.345 metres, feia molt de vent. “Només vaig sentir un crit i molta fressa i ja em vaig trobar avall i rebotant en molts llocs; vam aturar-nos i vaig tenir la sort que la cara no em va quedar enterrada”, va explicar. Ferrer hi va afegir que un altre excursionista el va ajudar a treure un braç i es va poder netejar la neu que el vent li tirava a la cara i, després, el van ajudar a desenterrar-se fins a la cintura. “Llavors ja van intervenir les forces de rescat, que van arribar molt ràpidament”, va dir. L'alpinista de Sant Joan va indicar també que a la cordada hi anaven ell mateix, Esteve Martínez i un bomber de Madrid, Joaquín Aguado –els seus companys no van poder pujar fins on eren pel vent–, que va ocupar el lloc de Toni Trilla, el qual va decidir quedar-se al refugi perquè li feia mal un genoll. Hi havia més cordades, fins a una vintena d'excursionistes, i la seva era l'última.

A causa de l'allau van morir 9 persones. Ferrer l'atribueix a una placa de gel acumulada per les baixes temperatures i el vent que feia a la zona. Els tres alpinistes ripollesos havien fet moltes excursions i havien de tornar avui després d'una setmana i d'haver fet els tres 4.000 del Mont Blanc. Els primers dies van fer aclimatació als Alps italians. Ferrer va dir de Martínez que era un alpinista expert, fins i tot especialitzat en rescats de muntanya, però sobretot una persona genial.

Minut de silenci a la plaça Major de Sant Joan

Més de mig miler de persones es van reunir ahir al vespre a la plaça Major de Sant Joan de les Abadesses per fer un minut de silenci per la mort d'Esteve Martínez. El regidor d'Esports, Jordi Caparrós, va dir que era una persona molt estimada pel seu tarannà obert i alegre i per la seva implicació a la vida social de la vila. Es va obrir un llibre de condol –avui, a l'oficina de turisme– i hi va haver un llarg aplaudiment dels assistents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.