Els assassins de Maores quedaran lliures perquè han recorregut contra la condemna

La fiscalia vol que se sotmeti a vigilància els menors, que compliran el màxim d'internament el 2 d'agost

El jutge del jutjat de menors número 3 de Barcelona va condemnar al final de la setmana passada Sergio a cinc anys d'internament i tres més de llibertat vigilada –el càstig màxim que preveu la llei quan els menors tenen menys de 16 anys–, i a Luis el va castigar amb quatre anys i nou mesos d'internament i el mateix període de llibertat vigilada. Malgrat tot, els dos menors tornaran a trepitjar el carrer al principi d'agost, ja que la sentència encara no és ferma i el dia 2 hauran esgotat els nou mesos que pot durar com a màxim la mesura cautelar d'internament que estan complint en un centre de justícia juvenil. De fet, l'advocada de Luis, de 14 anys, ja ha anunciat que impugnarà la decisió del jutge davant l'Audiència de Barcelona i és probable que la defensa de Sergio, de 15 anys, també ho faci. Per això, la fiscalia ja ha demanat al jutge que els dos menors siguin sotmesos a una llibertat vigilada en espera que l'Audiència es pronunciï sobre la fermesa de la sentència.

En cas que el magistrat acceptés la petició de la fiscalia, Sergio i Luis anirien a viure amb els seus pares, però amb unes pautes de comportament establertes per un educador i amb una sèrie de condicions. En concret, la fiscalia demana que els dos menors no es puguin acostar ni a la família de la víctima ni a la seva escola; que només puguin sortir del seu domicili durant unes hores determinades, amb l'obligació de demanar permís al jutge si han de fer-ho en un altre horari, i que es presentin almenys una vegada per setmana al jutjat i s'entrevistin dues vegades per setmana amb un equip d'educadors. El magistrat prendrà una decisió després de celebrar la corresponent vista per escoltar les parts, que es durà a terme la setmana vinent.

Reprimenda als pares

El fiscal delegat de menors de Barcelona, Juan José Márquez Bonvehí, es va mostrar ahir satisfet amb la sentència, que va considerar «exemplar». La resolució relata la «brutal» pallissa que Sergio va clavar a Maores amb un pal de senderisme, fins que li va tallar el coll amb una navalla en presència del seu amic Luis, que no va fer res per evitar l'agressió. Entre altres proves, el magistrat ha tingut en compte les converses de Messenger que els dos menors van mantenir abans i després de l'assassinat de Maores. Alguns dels missatges, com el que Sergio va enviar a Luis unes hores després del crim, denoten la sang freda del menor: «Y además con la navaja le he rajado el cuello tío dnd tava la nuz y eso

En la sentència, el jutge també dóna un toc d'atenció als pares de Sergio i Luis, ja que considera que no van adoptar «mesures adequades de control que permetin parlar de conductes diligents i contenidores en la cura dels seus fills.» El jutge destaca que els nois van sortir de casa seva a les onze de la nit «sense que existís cap control sobre ells amb relació a la seva tornada», ja que els menors es van dutxar i es van canviar de roba en arribar a casa i els seus pares no van sospitar res, malgrat que Sergio anava tacat de sang.

Debat sobre l'edat penal

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, es va mostrar ahir contrària a la reforma de la llei del menor per rebaixar l'edat penal (14 anys), arran dels dos casos de violacions comesos recentment a Andalusia per adolescents, alguns d'ells menors de 14 anys i, per tant, sense responsabilitat penal. Segons va informar Efe, la consellera va explicar que una rebaixa general de l'edat penal podria suposar «tenir nens de set o vuit anys tancats». «I no sé si aquesta és la societat que volem», va afegir. Tura va apel·lar també a la «responsabilitat» dels pares per evitar que els seus fills adolescents delinqueixin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.