Els dos condemnats pel crim de Maores surten avui en llibertat vigilada

Sergio i Luis viuran amb els seus pares, fora de Ripollet i sota control, fins que la sentència sigui ferma

Sergio –condemnat fa quinze dies al càstig màxim de cinc anys d'internament i tres anys de llibertat vigilada com a autor d'un delicte d'assassinat amb traïdoria i acarnissament– i Luis –a quatre anys i nou mesos pel fet de ser coautor d'un delicte d'assassinat amb traïdoria– sortiran avui al carrer fins que la sentència recorreguda pels seus advocats a l'Audiència de Barcelona no sigui ferma i davant l'imperatiu legal que diumenge compleixen els nous mesos que com a màxim un menor acusat d'un delicte pot estar tancat en un centre de justícia juvenil com a mesura cautelar.

Ahir el jutjat de menors número 3 de Barcelona va celebrar una vista per tractar de la situació dels dos menors, i les defenses van acceptar la petició de la fiscalia que estiguin en llibertat vigilada, situació que es podria allargar uns tres o quatre mesos, fins que l'Audiència es pronunciï sobre si manté o no el càstig imposat a Sergio, de 15 anys, i Luis, de 14. En aquest sentit, el fiscal delegat de menors de Barcelona, Juan José Márquez Bonvehí, va afirmar que «tots els casos de menors són preferents i no hi ha cap raó perquè la vista del recurs a l'Audiència sigui a l'agost». Márquez també va afegir que mentre no hi hagi una condemna ferma els psicòlegs i els experts no podran treballar amb els menors aspectes com ara haver estat autors d'un delicte molt greu.

L'acord fixa quatre mesures: prohibició d'anar a Ripollet; prohibició d'apropar-se al domicili i de comunicar-se amb la família de la víctima –això també vol dir tant via internet com a anar a un programa de televisió–; prohibició d'anar al col·legi de la víctima, que també era el seu; obligació de presentar-se cada quinze dies davant del jutge, i dos cops per setmana amb els educadors, que els fixaran unes pautes de comportament dins i fora de casa seva. Els dos menors aniran a viure amb els seus pares, els quals van abandonar Ripollet després del brutal crim, i hauran d'anar a una altra escola. Luis, que aquests mesos reclòs ha aprovat el segon curs d'ESO amb nota, anirà a viure amb el seu pare. Inicialment, la fiscalia havia demanat també que els menors no sortissin de casa més que una hora al dia i amb autorització del jutjat, proposta que es va retirar per la impossibilitat de complir si es té en compte que han d'anar a escola mentre siguin en llibertat vigilada. L'advocada de Luis, Carme Gómez, va qualificar aquest mesura d'«internament encobert» i, finalment, es va descartar. Gómez ja ha presentat el recurs contra la sentència, en el qual manté demanar l'absolució de Luis perquè «ni va veure ni va participar» en el crim.

La va matar per no haver de sortir amb ella

En la sentència es reprodueix la brutal pallissa que Sergio va propinar a Maores. De nit, al descampat, va dir-li que es girés d'esquenes perquè volia donar-li una sorpresa i va propinar-li un cop sec a la nuca amb un pal de senderisme, que la va fer caure. Van seguir trenta cops més, i tot i els precs de la noia va clavar-li una navalla al coll que va causar-li la mort, ja que li va seccionar la jugular. El mòbil, aberrant, s'aclareix. Sergio havia dit a Maores que en una festa li demanaria formalment per ser la seva parella. Ell va penedir-se d'aquest compromís, que va desfer matant-la, com va admetre. El magistrat també insisteix que Luis, tot i no ser autor material del crim, el va consentir, i la prova més clara –afegeix– són les converses pel Messenger que tots dos van mantenir abans i després del crim. Luis sabia que Sergio volia matar Maores, el va acompanyar a buscar-la, no la va socórrer, i fins i tot –afegeix el jutge– va donar un tros del pal trencat a Sergio perquè continués agredint-la. «Luis va aprovar la mort de Maores, també quan va poder evitar-la», conclou el jutge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.