Successos

successos

Un tren envesteix i mata nou cavalls a Fornells

Els animals, dels quals se'n van salvar dos, s'havien escapat d'un tancat de l'hípica Omega que era obert

L'accident va provocar talls de circulació a la via durant més de dues hores

Un tren va envestir i matar ahir al matí nou cavalls que s'havien escapat de l'hípica Omega, a Fornells de la Selva. Els fets van passar pels volts de dos quarts d'onze del matí, quan els responsables de les instal·lacions van veure que a la via del tren hi havia un grup de cavalls. Malgrat que es van mobilitzar ràpidament per fer-los marxar, un comboi de mitja distància que circulava en direcció a Barcelona no va tenir temps de frenar i va atropellar els animals. Malgrat el fort impacte de la locomotora, el maquinista no va trobar cap dany important a l'aparell, sí algun desperfecte, però com que tampoc cap persona va resultar ferida en el xoc, va decidir seguir fins a l'estació de Caldes de Malavella. Allí els tècnics de Renfe van fer una inspecció més a fons, i com que no hi van trobar cap avaria, el comboi va prosseguir el seu viatge fins a Barcelona.

Trànsit interromput

L'accident va provocar que el trànsit de trens quedés interromput totalment durant poc més de mitja hora. Posteriorment, quan els animals van ser retirats de la via, els talls van ser intermitents en els dos trams de via que hi ha entre les estacions de Fornells de la Selva i Riudellots de la Selva. A més, durant aquest interval de temps, els combois van haver de reduir la seva velocitat en el punt de l'accident, que, segons tècnics d'Adif, en aquella zona assoleix els 120 km/h. Pels volts de la una del migdia, dues hores i mitja després de l'incident, la circulació de trens va quedar totalment restablerta.

Els animals envestits formaven part d'un grup d'11 cavalls que estaven dins d'un tancat de l'hípica Omega, que és just a tocar de les vies del tren. Per causes que es desconeixen, els animals es van poder escapar perquè el tancament del pas era obert de banda a banda. Els cavalls van sortir, i posteriorment van pujar a les vies del tren, que estan una mica elevades. Segons va explicar el responsable de l'hípica, Francisco Porras, “l'instint dels animals és pujar en un lloc elevat per poder controlar tot el que tenen al seu voltant, és per això que no es van quedar al camí”. El comboi va envestir nou dels onze animals que hi havia dins del tancat. Cinc eren eugues per a cria i sis més els feien servir a l'escola d'hípica i perquè la gent els pogués muntar. Els animals tenien entre 3 i 14 anys.

Animals “de confiança”

“Eren animals molt dòcils, eren de confiança”, va dir l'amo. Els dos supervivents de l'accident, un ja el van poder recollir en el mateix lloc dels fets i l'altre el van localitzar al cap d'unes hores a Campllong,

En les tasques de retirada dels animals hi van treballar diverses dotacions dels Bombers de la Generalitat, amb l'ajuda d'empleats de l'hípica Omega. Fins al lloc també s'hi van desplaçar patrulles dels Mossos d'Esquadra, una ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i Agents Rurals.

LES XIFRES

11
cavalls
es van escapar de l'hípica, i nou d'ells van morir en l'accident. Una de les eugues estava prenyada.
120
km / h
circulava el tren en el tram entre les estacions de Fornells i Riudellots, segons un tècnic d'Adif.

L'amo no relaciona les morts amb l'incident amb un menor

El responsable de l'hípica Omega, Francisco Porras, no s'explicava com podia ser que el tancat estigués obert. “Això els cavalls no ho poden haver fet”, va dir. En aquest sentit, Porras va assegurar que fa unes setmanes un menor va resultar ferit lleument amb el tancat, just en el punt on ahir es van escapar els cavalls. Però l'amo no relacionava aquest accident amb la sospitosa obertura del tancat dels animals. “Se'ls veia bona gent, no crec que hi tinguin res a veure”, va dir Porras, que va concloure: “No crec que hi hagi persones amb tanta maldat per desitjar la mort dels animals.” Tant si es tracta d'una bretolada com d'un descuit, el responsable de les instal·lacions va assegurar ahir que ha hagut de parar tota l'activitat a l'hípica ja que els animals morts són els que feien servir per fer les classes. “Plou sobre mullat”, es lamentava Porras, ja que l'incident generarà un fort impacte negatiu en el seu negoci. “Tenim assegurança civil i a les instal·lacions, però no assegurança de vida dels animals perquè és prohibitiu”, concloïa. A més, deia: “És complicat ara trobar cavalls dòcils i de confiança.”

Les restes dels animals van ser retirades en un primer moment de les vies i llençades als marges per restablir la circulació de trens. Pels volts de la una del migdia un camió amb l'ajuda d'un tractor va carregar els cadàvers per a la seva destrucció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.