Successos

El bisbe imposa la llei del silenci i l'allunyament de Riells a mossèn Reixach

El capellà, que aquesta setmana ha declarat pel crim perpetrat a casa seva, ha estat destinat com a adscrit a les monges franceses de Lloret

Cinc mesos després que es perpetrés un crim a la casa de Blanes del rector de Riells del Montseny, Jaume Reixach, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha dictat un rescripte (decisió solemne) respecte d'una petició de la congregació de la fe (òrgan eclesiàstic que vetlla per l'aplicació de la doctrina catòlica) que imposa a Jaume Reixach dues mesures cautelars: l'allunyament de la parròquia de Riells del Montseny i la prohibició expressa de fer col·laboracions en els mitjans de comunicació. Les dues mesures suposen que Reixach no pot oficiar missa a Riells, on té uns feligresos totalment fidelitzats i entregats, tal com van demostrar quan poc després de l'homicidi, el Bisbat el va apartar, llavors per recomanació, durant uns dies de la parròquia. Les mesures cautelars també impediran a Jaume Reixach escriure els articles periòdiques que des de fa anys publica en aquest diari.

El bisbe va citar Jaume Reixach al seu despatx el 28 d'abril, poc després de l'obligada visitat ad limina al Vaticà, i li va llegir el rescripte amb les ordres expresses de deixar de dir missa a Riells, on ha enviat com a administrador parroquial, l'actual rector d'Arbúcies, que haurà d'assumir la feina de les dues parròquies. I ha enviat Jaume Reixach com a adscrit al rector de Lloret de Mar, per oficiar les misses al col·legi de les Monges Franceses, on Reixach.

Jaume Reixach presentarà recurs contra la resolució del Bisbat. En compliment a la mesura de “no col·laboració amb els mitjans”, però ha declinat exposar les arguments que esgrimirà en el seu recurs.

Després que el pis de Blanes de Jaume Reixach esdevingués l'escenari d'un crim (la vigília del dia de la Constitució el fillol de Reixach, Kekeo Moraes va ser assassinat a ganivetades per Eulogio Sol Lumalang, un altres jove protegit del mossèn), el Bisbat ja va anunciar que obria un “expedient informatiu” i el bisbe va entrevistar-se amb Reixach i li va recomanar que durant un temps no digués la missa a Riells i també que s'abstingués d'opinar a través dels mitjans. El vet del bisbe perquè oficiés la missa va provocar una autèntica revolta dels feligresos de Riells que van interrompre la missa a Riells (oficiada per un substitut) per demanar al capellà que traslladés al Bisbe la seva reivindicació: que volien Jaume Reixach a l'altar tan aviat com fos possible. Com que la seva petició no va ser atesa per la via de l'emissari, un grup de fidels adeptes a Reixach es van plantar a les portes del Bisbat de Girona i es van entrevistar amb Francesc Pardo per reclamar-li el retorn de mossèn Reixach.

Reixach va poder tornar a dir missa el primer diumenge de febrer, després que el Bisbat l'autoritzés a exercir les seves funcions a Riells fins al moment de la seva jubilació canònica, que s'havia de produir al juliol, quan compleix els 75 anys. Però ara el bisbe l'ha fet cessar i l'ha silenciat.

LA DATA

05.05.13
es va perpetrar
un crim a l'habitatge de Blanes de mossèn Jaume Reixach.

Testimoni, víctima potencial i esquitxat per l'acusat

Jaume Reixach és el testimoni clau en el sumari del cas de l'assassinat del jove b rasiler Oducleidson Kekeo Moraes do Nascimiento Moraes que instrueix el jutjat de Blanes. Precisament Reixach va aportar dimecres el seu testimoni al jutjat del que va tenir lloc la tarda del 5 de desembre passat. Reixach, que convivia al pis amb el seu fill, va relatar com, el dia dels fets, Eulogio Eloy Sol Lumalang va anar a la casa un primer cop. Va dir que tornaria i quan va tornar va agafar un ganivet que tenia dins d'una bossa. Reixach, que darrerament donava allargues a Eloy perquè es comportava de manera estranya, està convençut que anava a atacar-lo a ell. Li va tancar la porta del menjador i va sortir cap al carrer a buscar ajuda. Kekeo Moraes va anar a defensar Reixach i va acabar mort a punyalades a mans de Lumalang, que ja ha confessat que va causar la mort de Moraes, tot i que en la seva última declaració va assegurar que la víctima l'havia atacat primer. Lumalang, defensat pel lletrat Jaume Pararols, ha llançat acusacions contra mossèn Reixach assegurant que durant divuit anys va mantenir relacions sexuals amb ell a canvi de diners o de drogues. Lumalang assegura que a cal mossèn es consumia shabú. El lletrat Pararols demanarà al jutjat que es faci una altra reconstrucció dels fets a l'escenari del crim, on durant la inspecció ocular la comitiva judicial no va localitzar l'arma del crim, que Reixach va trobar l'endemà dels fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia