Successos

Fiança de 90.000 euros per a l'exdirector d'Agrofruit

El jutge, que l'ha deixat en llibertat provisional amb fiança, li imputa set delictes

Dos dels membres del consell d'administració, imputats per possible delicte d'administració deslleial

L'exdirector general d'Agrofruit Xavier Guarner va quedar en llibertat provisional amb fiança ahir, divendres. Detingut des de dimecres, quan els Mossos van fer un escorcoll a l'empresa, Guarner va pagar els 90.000 euros que el titular del jutjat número 2 de Tortosa li va marcar per evitar la presó. Se li imputen fins a set delictes: administració deslleial o fraudulenta, apropiació indeguda, alçament de béns, insolvència punible i un delicte contra la hisenda pública i de falsedat documental. També se li han imposat mesures cautelars, segons el TSJC.

D'altra banda, ahir també van anar al jutjat els tres membres del consell d'administració de l'empresa, que van declarar davant el jutge en qualitat d'imputats. A dos d'aquests, Josep Forés i Fernando Ferrer, després de declarar, se'ls imputa la comissió de presumptes delictes d'administració deslleial o fraudulenta i d'apropiació indeguda, segons el TSJC. Els seus advocats, però, confien que se'ls exculparà de tot després de presentar tota la documentació. “Amb totes les proves que aportarem, es desprendrà que no tenen cap tipus de responsabilitat”, van dir en sortir dels jutjats.

D'altra banda, segons va publicar ACN, el jutge ha decidit obrir una instrucció separada per a Adolfo Algueró, president del consell d'administració, perquè considera que els delictes que se li imputen són diferents dels investigats en la causa principal. És per això que Algueró no va haver de declarar ahir davant el jutge.

Els fets es remunten al 2013, després que es presentés una denúncia en què s'explicava que Guarner havia reconegut davant el consell d'administració que s'havien ocultat pèrdues molt importants, amb la presentació d'estats financers falsos. Guarner, segons la versió policial, hauria establert un sistema de facturació fictícia per amagar la situació fins que es va fer insostenible i Agrofruit va presentar concurs de creditors. Durant la investigació els Mossos també han descobert una sèrie d'operacions irregulars en què Guarner i els altres dos membres del consell haurien rebut indegudament entre 100.000 i 275.000 euros de la companyia.

LA XIFRA

50
milions d'euros
és el deute de l'empresa que va detectar l'administrador concursal durant el concurs de creditors.

Bankia, imputada en el cas de la cooperativa de l'Aldea

La titular del jutjat número 1 de Tortosa ha decidit imputar a Bankia una suposada apropiació indeguda dins el cas de la fallida de la cooperativa de l'Aldea. La interlocutòria de la jutgessa, que va publicar ACN, assenyala que l'entitat operava amb els impositors de la secció de crèdit obrint-los comptes “sense que existeixi evidència d'alguna autorització dels interessats”. Segons la jutgessa, tot plegat es feia d'acord amb l'exdirector de la secció de crèdit Enric Sabater. Per aquests fets ja va ser imputat l'exdirector de l'oficina de Bankia a Amposta Antonio Fornós. I, ara, aquestes imputacions s'amplien a l'exsubdirectora de la sucursal Manuela Buera i a la comptable de la cooperativa, Mercè Benito. Segons la interlocutòria, les aportacions de nous clients que feien Buera i Fornós van suposar “un increment notable de la cartera de clients de l'oficina”, cosa que comportava beneficis per al banc i també per als empleats imputats, ja que cobraven per objectius. Després de la declaració de Fornós, la jutgessa ha decidit la imputació de Buera com a principal responsable de negociar amb la cooperativa. També li atribueix apropiació indeguda per la seva responsabilitat en el bloqueig de comptes. Les imputacions de Bankia i Buera s'afegeixen a les 25 persones ja imputades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia