Successos

Condemnen uns lladres violents que van matar el dàlmata del xalet assaltat

Segons la sentència, la cuinera d'un col·legi religiós va captar un grup de sicaris a Girona perquè assaltessin la casa d'Argentona del seu excompany

El jutjat penal número 1 de Mataró ha condemnat Dolores Díaz Sierra (veïna de Palafolls i cuinera d'un col·legi religiós) i els cinc homes que va captar per formar la banda que el 13 de febrer del 2013 van assaltar la casa d'Argentona del seu exsoci i excompany Ramon Aguilar. Els assaltants van lligar i emmordassar Aguilar i la seva dona, i a ell, a més, li van clavar una ganivetada al maluc. Però a més a més, els assaltants, mentre esperaven l'arribada de les víctimes al xalet d'Argentona, van matar el gos de raça dàlmata de la casa, per evitar que els fes nosa.

Dolores Díaz, considerada la instigadora de l'assalt, ha estat condemnada a quatre anys de presó per robatori amb violència i intimidació amb arma en casa habitada i se li ha imposat la prohibició d'acostar-se a menys de 500 metres de Ramon Aguilar i la seva dona, Alla Filipova. Els tres operaris de Dolores Díaz que van materialitzar l'assalt (Mario Osman Orozco, Jorge Iván Echeverri, colombià veí de Salt, i Jimmy Cortés Hinestroza) han estat condemnats a tres anys i sis mesos de presó i tampoc poden acostar-se a menys de 500 metres de les víctimes. Jordi Cuscó Cabrera, veí de Begur, i Nelson Enrique Vallejo, colombià veí de Girona, han estat condemnats a tres anys i cinc mesos de presó com a cooperadors necessaris, per haver fet de vincle entre la instigadora Dolores Díaz i els autors materials. Segons considerava provat la sentència, Dolores Díaz, que tenia un reconeixement de deute de 235.000 euros per part de Ramon Aguilar, amb ànsies d'obtenir un benefici econòmic, tot i que tampoc es descarta que es mogués per ànsies de revenja, es va posar en contacte amb Jordi Cuscó, que havia treballat al negoci que havien tingut ella i Aguilar, i li va fer l'encàrrec de trobar gent que pogués perpetrar l'assalt. Per atendre la petició de Díaz, Cuscó es va posar en contacte amb Nelson Enrique Vallejo. Van fer una trobada Díaz, Cuscó i Vallejo, que va acceptar fer la feina a canvi de quedar-se el cinquanta per cent del que robessin. La cadena de captacions es va allargar quan Nelson Enrique Vallejo (en presència de Cuscó) va proposar participar en l'assalt a Jorge Iván Echeverri, Mario Osman Orozco i Jimmy Cortés Hinestroza, als quals van oferir un percentatge dels beneficis que obtinguessin en l'assalt. Un cop concertats els sicaris, Dolores Díez i Jordi Cuscó van acompanyar Nelson Enrique Vallejo a Mataró per assenyalar-li qui era Ramon Aguilar, que regenta una botiga a la població. Posteriorment, Vallejo va anar a fer seguiments a Aguilar amb els altres dos lladres concertats per fer la feina i els va ensenyar on tenia l'habitatge, en una zona residencial d'Argentona.

I finalment el 13 de febrer del 2013, Mario Osman Orozco, Jorge Iván Echeverri i Jimmy Cortés Hinestroza, amb passamuntanyes i guants, van apostar-se pels volts de la casa a esperar que arribessin Aguilar i la seva dona. Van tallar la tanca de protecció i, per assegurar-se que no els delatés, van matar el gos de la família, un dàlmata que era molt manyac. I quan van arribar els amos de la casa els van saltar al cim, els van posar un ganivet al coll exigint-los els diners mentre els amenaçaven de mort. “Fill de puta, ja saps que tens molts enemics?”, van dir a Aguilar. “Lamento molt haver-te conegut així. Ara ja sabem on ets. Vindrem quan vulguem. Ara et deixem viu però el proper cop et matarem”, van dir-li.

Amenaça de tallar dits

A Alla Filipova la van amenaçar de tallar-li un dit amb unes tenalles, que li van posar ben a prop per intimidar-la. I li deien: “Dóna'ns els diners. Quan val la teva vida?” Els assaltants van agafar uns 12.000 euros en metàl·lic, càmeres de fotografia, joies i objectes valuosos i els van posar dins d'un sac. Els assaltants van emmordassar i lligar de peus i mans les víctimes i les van colpejar reiteradament, abans de marxar amb un cotxe, un Nissan Almera, propietat dels amos de la casa.

Molta violència i poca perícia

L'extrema violència que van mostrar els homes contractats per Dolores Díaz contrasta amb la poca perícia que van demostrar per materialitzar el pla. Quan ja havien sortit de la casa deixant Aguilar i Filipova lligats, es van adonar que s'havien descuidat dins l'habitatge la bossa d'esport on hi havien posat el botí i van recular per anar-la a buscar. Quan van tornar a entrar, Ramon Aguilar ja s'estava deslligant i llavors el van tornar a colpejar i el van lligar en una columna que hi havia dins la casa.

La fugida va ser molt accidentada. Mario Osman Orozco, que va acabar detingut en un control de la policia local d'Argentona, va marxar en un vehicle però es va endur les claus de l'altre cotxe que havien de fer servir els seus còmplices per fugir. Penjats, Echeverri i Cortés Hinestroza van trucar a la que llavors era companya d'Echeverri, Yolanda Ramírez, per demanar-li que mirés de localitzar per telèfon Osman i que li digués que els portés les claus del cotxe. Yolanda Ramírez també va ser jutjada per l'assalt, però és l'única que ha estat absolta, ja que no ha quedat provat que ella, tot i que va fer les trucades que li demanaven, tingués coneixement del delicte que havien perpetrat els altres. Pel que fa a la mort del gos, la sentència només l'ha inclòs com danys i perjudicis, valorats en 245 euros, i condemna els acusats a pagar-los en concepte de responsabilitat civil, junt amb els altres perjudicis causats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia