Successos

Operació policial al Paradise contra el blanqueig de diners

A Catalunya hi ha sis detinguts, dos dels quals serien encarregats del prostíbul de la Jonquera

El frau fiscal comès per una desena de bordells d'arreu de l'Estat supera els 150 milions d'euros

La Policía Nacional va escorcollar diumenge el club Paradise de la Jonquera, en el marc d'un dispositiu d'àmbit estatal amb què es pretén lluitar contra el blanqueig de capital en negocis vinculats amb el món de la prostitució. L'operació, anomenada Pompeia, està coordinada des de l'Audiencia Nacional de Madrid. A part de la inspecció al macroprostíbul de l'Alt Empordà, s'ha registrat un segon bordell de la demarcació de Girona, així com d'altres de situats al País Valencià, Madrid, Múrcia, Navarra i el País Basc. Amb aquestes actuacions, que s'han practicat de manera simultània, ha culminat una investigació que va començar fa dos anys i que s'ha saldat amb 56 detinguts arreu de l'Estat espanyol. A les comarques gironines hi ha sis arrestats, dos dels quals serien encarregats del Paradise.

La majoria dels detinguts, de fet, són els responsables de l'entramat financer dels locals investigats. Segons el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, es calcula que el frau fiscal que haurien comès entre els diversos negocis supera els 150 milions d'euros. Pel que fa al modus operandi, se sospita que els encarregats dels locals desviaven diner negre i el blanquejaven mitjançant un entramat d'empreses paral·leles. Part dels pagaments dels serveis sexuals es realitzaven a través de companyies que encobrien els cobraments atribuint-los a altres activitats. “Es feia veure que els clients no pagaven pel favor sexual que estaven contractant, sinó que s'aparentava que adquirien amb targetes de crèdit algun altre tipus de servei d'empreses que funcionaven com a intermediàries”. Una companyia de Sant Sebastià els facilitava uns terminals per cobrar als clients amb targeta i que en els bancs no constés el nom del club, sinó el de l'empresa. Fernández Díaz va puntualitzar que es tracta d'una nova modalitat delictiva, si bé no va entrar en més detalls perquè “la investigació continua oberta i el cas està sota secret de sumari”. Va ressaltar, no obstant això, la importància de l'operació, amb què es persegueix el frau fiscal i en què s'actua contra uns fets “especialment repugnants perquè estan vinculats amb l'explotació sexual de persones”.

En el dispositiu s'han examinat una desena de prostíbuls, entre els quals hi ha els més grans de l'Estat. En els escorcolls hi ha participat la policia judicial i efectius d'estrangeria i fronteres de la Policía Nacional. S'han desplegat un centenar d'agents al conjunt del territori, que tenen la col·laboració de membres d'Inspecció de Treball i Seguretat Social del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. És l'operació més gran que s'ha fet mai a l'Estat contra el blanqueig de capitals vinculat a l'explotació sexual. Al Paradise, la intervenció va començar diumenge i es va allargar fins ahir a la matinada. Després d'hores d'escorcoll i de practicar les dues detencions, els policies van sortir amb caixes i feixos de documentació comptable i financera. Tot i que l'eix central és investigar els comptes dels clubs, els efectius van aprofitar per identificar als treballadors i treballadores, ja que també se segueix la pista a les xarxes d'explotació sexual i tràfic d'éssers humans: uns delictes pels quals sovint els bordells estan sota sospita.

LA XIFRA

56
arrestats
hi ha arreu de l'Estat. S'han escorcollat una dotzena de clubs, dels quals s'examinen els comptes.

LES FRASES

És l'operació més gran feta a l'Estat contra el blanqueig de capitals vinculat a l'explotació sexual
Jorge Fernández Díaz
ministre de l'interior
Se simulava que els clients no pagaven pels favors sexuals que contractaven, sinó per serveis d'empreses intermediàries

Un club polèmic

El Paradise ha estat, fins i tot abans que engegués la seva activitat, un local controvertit. Va obrir el 21 d'octubre del 2010, després d'una batalla judicial entre l'Ajuntament i l'empresa La Vimetera SL, que és la societat que regenta el club. El 2006, el consistori va denegar la llicència, basant-se en un informe dels Mossos que advertia dels problemes de seguretat que provoquen aquests tipus de locals; però finalment el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar la raó a l'empresa. El macroprostíbul –que va suposar una inversió de 3 milions d'euros– té dues sales d'espectacles i 80 habitacions; i té capacitat perquè hi treballin fins a 150 noies. El propietari, José Moreno, ha estat detingut diverses vegades per delictes relacionats amb la prostitució, el tràfic de persones i el blanqueig de diners. El 2012, l'Audiència de Girona el va condemnar a 3 anys de presó per immigració clandestina. Moreno, però, continua en llibertat per aquest cas a l'espera que es resolgui un recurs que va presentar al Constitucional. A més d'operacions policials, el Paradise va ser objectiu d'atacs a finals del 2012. En el primer, dos individus hi van llançar un explosiu casolà des d'una moto. Pocs dies després, uns encaputxats van deixar un cotxe bomba davant del local. Al vehicle hi havia 1 kg d'explosius i 2 bombones de butà, que no van esclatar perquè va fallar el detonador. I per Cap d'Any, una trucada anònima va alertar d'un possible artefacte que havia d'explotar al cap d'una hora. Es va desallotjar el recinte però no es va trobar res.

acn



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia