Successos

Demanen 80 anys de presó per a un exdirector de banc

Les acusacions particulars sostenen que va enganyar més d'una vintena de persones sense recursos amb l'ajuda dels socis d'una immobiliària, a Girona

Les acusacions demanen penes de fins a 80 anys de presó per a l'exdirector d'una sucursal bancària de Girona acusat d'estafar immigrants amb crèdits hipotecaris. El cas es remunta als anys 2005 i 2007, en plena febre del boom immobiliari. Aleshores, l'imputat, M. C. S., estava al capdavant de l'oficina de Caja Madrid (actualment, Bankia) que hi ha al carrer d'Emili Grahit de Girona. Les acusacions particulars sostenen que Collet va conxorxar-se amb dos socis d'una immobiliària de la ciutat per estafar immigrants. Aquests altres imputats, X. P. R. i A. S. B. –a qui demanen fins a 75 anys de presó–, eren els qui s'encarregaven presumptament d'atreure les víctimes, la gran majoria gambians.

Segons recullen els escrits, escollien gent “vulnerable”, que tenia ingressos minsos, “un nivell cultural baix” i que amb prou feines entenia el català o el castellà. Des de la immobiliària se'ls oferia poder comprar un pis a Salt i també se'ls deia que no patissin pel finançament. I és aquí on entrava en joc, suposadament, l'exdirectiu de la sucursal. Les acusacions sostenen que MCS s'encarregava d'aprovar les hipoteques, que sempre es concedien per un import més elevat que el preu de l'immoble.

Una vintena d'afectats

Els denunciants, a través dels seus lletrats, afirmen que els imputats van arribar a fer servir “documents falsos, com ara nòmines o contractes de treball” per tirar endavant els crèdits. Fins i tot haurien pagat a gent perquè actués d'avalador davant del notari. A l'hora de constituir la hipoteca, les víctimes signaven tot un feix de documents “sense pràcticament rebre explicacions”. En cas que algun d'ells recelés, les acusacions recullen que l'exdirector i els seus dos còmplices de la immobiliària hi discutien acaloradament, fent-lo signar “sota pressió” i amenaçant-lo que, si no acceptava les condicions, li retirarien el crèdit i no podria comprar el pis.

Un cop descomptades totes les despeses notarials i de registre, els tres processats s'embutxacaven els diners que sobraven. Les acusacions calculen que aquestes quantitats eren d'entre 5.000 i 40.000 euros. En total, en els escrits de les diferents parts hi apareixen més d'una vintena d'immigrants que haurien estat víctimes de l'engany. La fiscalia, en canvi, considera que no hi ha proves i no formula acusació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia