Successos

Reforcen la campanya contra els incendis amb un helicòpter i dues avionetes

Els mitjans aeris tindran base a Maçanet, Orriols i Empuriabrava

S'han contractat 150 efectius auxiliars, que se sumen als 400 bombers de la demarcació

Els Bombers de la Generalitat estan en màxima alerta pel perill d'incendi forestal a les comarques gironines, on el risc és especialment elevat a l'Alt i el Baix Empordà, la Selva i el Gironès. Tot està molt sec i les altes temperatures de l'onada de calor que estem passant empitjoren la situació. Per lluitar contra els focs, el cos disposa a la demarcació durant tot l'any de la flota de dotacions terrestres i d'un helicòpter. Des de la setmana passada, a més, els bombers ja compten amb dos avions bombarders i amb un segon helicòpter, que permetran reforçar la campanya forestal d'estiu, i que tenen base a Maçanet de la Selva, Orriols i Empuriabrava. A aquests mitjans tècnics cal sumar l'equip humà, format per uns 150 efectius auxiliars contractats expressament per a l'estiu, així com els 400 bombers que hi ha repartits arreu de la demarcació. Estan desplegats en dinou parcs de bombers, nou de voluntaris i els dos parcs que s'obren a l'estiu a Vilajuïga i Cabanilles. “Fet i fet, és la mateixa xifra d'efectius que l'any passat”, afirma el cap de bombers a les comarques gironines, Enric Cano, que destaca que malgrat que la campanya forestal va començar oficialment el 15 de juny, en realitat fa setmanes que es va iniciar per la manca de pluges i les altes temperatures que han incrementat molt el risc d'incendis.

Des de principi del 2015 el nombre de focs ha augmentat significativament respecte a l'any passat, passant dels 232 registrats en els primers cinc mesos del 2014 als 311 d'enguany. Un repunt, assenyala Cano, que demostra que els incendis s'han “desestacionalitzat”. Aquesta situació s'ha agreujat en la darrera setmana per l'arribada de l'onada de calor. És per això que el cap dels Bombers gironins demana “responsabilitat i màxima cautela” als ciutadans. “Encara ens trobem amb ocupants de vehicles que tiren les cigarretes per la finestra. És una acció molt perillosa perquè pot provocar un incendi forestal. Una burilla encén, i més encara en la franja horària entre el migdia i les quatre de la tarda. És quan més pica el sol, fa vent, baixa la humitat i és quan tenim més possibilitat que es produeixi un foc.” La previsió de màxima alerta de moment no té aturador, i seguirà almenys fins a la setmana que ve; i en definitiva “enguany tocarà patir”, conclou Cano.

Calor i tramuntana

En la mateixa línia, el delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta, destaca que en les condicions actuals la campanya es preveu “complicada”. “De gener fins ara ha plogut poc i si la tendència es manté igual, l'estiu serà complicat.” Segons Ballesta, tot i que les previsions meteorològiques a llarg termini fan pensar en un estiu “humit”, “la clau serà si plou o no”. Adverteix, a més, que a la calor s'hi afegeix un “element singular” de les comarques gironines com la tramuntana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia