Successos

Un jutge prohibeix vendre un pis de Lloret obtingut a través d'una estafa

Van enganyar la víctima perquè cedís l'usdefruit del seu immoble a canvi de rebre 2.000 euros cada mes

Alguns afectats per la banda han estat desnonats

El titular del jutjat d'instrucció número 32 de Barcelona ha prohibit la venda d'un pis d'un veí de Lloret de Mar que va ser víctima d'una presumpta xarxa especialitzada a enganyar gent gran per apropiar-se dels seus immobles. Al juliol els Mossos d'Esquadra van desarticular l'organització que hauria estafat a més d'una cinquantena de persones arreu de Catalunya. Quan els membres de l'entramat contactaven amb els clients potencials, els proposaven concedir-los finançament per pagar deutes, també s'interessaven per la compra de societats que estaven en estat de precarietat o bé oferien rendes vitalícies a persones d'edat avançada. Els agents van començar la investigació l'any passat, arran de la denúncia d'un particular. Aquest estiu la policia va imputar nou persones i en van detenir deu, entre les quals hi havia un notari i un advocat. Els efectius, a més, van demanar l'embargament de 150 immobles, el decomís de set vehicles i el bloqueig dels comptes bancaris de 75 empreses i 15 ciutadans. Es calcula que mitjançant els productes financers que havien enginyat van cometre un frau fiscal que pujava a uns tres milions d'euros.

El veí de Lloret que ha estat objecte de l'entremat té una discapacitat intel·lectual i està protegit per la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines. Els acusats el van ensarronar perquè els cedís l'usdefruit del domicili a canvi de rebre 2.000 euros al mes. El director de l'entitat, Josep Maria Solé, celebra que des dels jutjats de Barcelona s'hagi dictat, com a mesura cautelar, “la prohibició de disposar” de l'habitatge. És una decisió que, a la pràctica, no possibilita la venda del pis i permet que la víctima hi pugui continuar vivint. “S'havia arribat a una situació molt difícil perquè als jutjats de Blanes s'havia iniciat el procediment d'execució hipotecària, que podia acabar amb l'inquilí al carrer. Una dificultat és que ni tan sols podíem personar-nos en el procediment judicial perquè actualment la hipoteca no consta al seu nom, ni el deute, ni el pis”, diu Solé. Hi afegeix que la mesura cautelar ordenada pel jutjat instructor del cas “ha estat un alleujament”. “Estem tranquils de veure que això, de moment, no anirà a més i que no hi haurà cap perjudici immediat per al nostre protegit.”

Totalment desemparats

Les víctimes solien tenir problemes econòmics. Els imputats s'apropiaven del seu pis a canvi de simular que els pagaven deutes o els oferien rendes vitalícies per ajudar-los, fictíciament, a complementar la pensió. Els perjudicats, a l'hora de signar la documentació d'una hipoteca inversa o d'un crèdit personal firmaven, sense saber-ho, un contracte de compravenda del seu domicili. Els papers que rubricaven els desprotegien del tot i no obligaven els infractors a pagar les rendes, sinó que quedava fixat que el comprador podia desnonar el venedor i quedar-se-li la propietat.

Impugnar els contractes

Paral·lelament a la investigació penal, la fundació ha engegat el procés per la via civil. “Impugnarem tots els tràmits i els contractes que l'afectat va signar, respecte dels quals un notari va donar fe fraudulentament”. Argumenten que hi va haver un vici de consentiment, ja que l'home no sabia què firmava perquè no era capaç d'entendre-ho i li van ocultar informació. “Ho tenien molt ben orquestrat mitjançant testaferros i una trama d'empreses”, conta Solé: “Prova d'això és que nosaltres ja havíem presentat una querella pel cas del nostre tutelat, si bé se'ns va arxivar perquè, com que es tractava d'un perjudici individual era difícil arribar al fons de l'assumpte d'una xarxa tan complexa”.

LA FRASE

Impugnarem tots els contractes que va signar el nostre protegit, a qui van ocultar informació
Josep Maria Solé
DIRECTOR DE LA FUNDACIÓ TUTELAR DE LES COMARQUES GIRONINES

LA XIFRA

3
Milions d'euros
és el frau fiscal que es calcula que van perpetrar els integrants de l'entremat desarticulat l'estiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia