Successos

Dues turistes moren al mar, engolides pel fort onatge

El fatídic cas va tenir lloc ahir a la matinada, a Lloret

Eren procedents de Birmingham, i tenien 33 i 36 anys

Una de les dones es va banyar voluntàriament i l'altra va morir intentant ajudar una amiga

“Els cossos van ser trobats a una milla de la costa, al sud-est de Blanes”

L'agitat temporal de llevant que s'ha registrat aquesta setmana a les comarques gironines s'havia saldat amb incidents de poca magnitud, però aquest balanç es va torçar ahir per complet, quan es van localitzar els cossos sense vida de dues dones que van morir ofegades a la platja, a Lloret de Mar. Les víctimes, Tracey Tysau i Lisa Loggins, eren de nacionalitat britànica, tenien 33 i 36 anys respectivament, i eren procedents de Birmingham. Els seus cadàvers van ser interceptats a una milla de la costa de Blanes, fins on van ser desplaçats pel corrent. L'actuació dels equips d'emergències es va iniciar quan faltaven pocs minuts per tres quarts de cinc de la matinada, després que la policia local de Lloret rebés l'avís que dues turistes s'havien introduït al mar i no n'havien pogut sortir pel fort onatge. Juntament amb tres amigues més, s'allotjaven en un hotel de la població, on passaven uns dies de vacances. Ahir, pels volts de les quatre de la matinada, el grup de noies es va dirigir a la platja Gran, on des de dimecres a les nou del matí onejava la bandera vermella pel mal estat de la mar. La colla es va fer una foto a la zona on hi ha el monument a la Dona Marinera, i a continuació, segons va explicar el cap de Protecció Civil de Lloret, Ferran Carbonell, dues de les turistes es van voler banyar. Les primeres hipòtesis apunten que van tenir aquesta intenció, ja que s'haurien arribat a treure part de la roba que duien. El vigilant d'una guingueta de la platja va observar la situació i les va avisar que era perillós que estiguessin rondant per allí; però van passar per alt l'advertència.

Dues de les dones van anar caminant fins a l'aigua. Una d'elles va ser engolida mar endins per les onades i a l'altra, en canvi, l'onada la va escopir amb violència cap enfora. Aleshores, una de les altres turistes, que s'havia quedat a la sorra, va intentar socórrer almenys a la que estava més propera a la línia de costa, ja que l'altra banyista havia desaparegut. El vigilant, novament, li va repetir cridant, a aquesta tercera, que no s'acostés al mar, en ser conscient que difícilment podria auxiliar l'amiga. El que va succeir llavors és que la dona que s'hi va adreçar per prestar ajuda va acabar sent atrapada per la següent onada, mentre que la que s'havia introduït a l'aigua va aconseguir sortir definitivament fins a la sorra.

Investigació oberta

El cap de Protecció Civil va considerar ahir que el grup de turistes va cometre, malauradament, “una clara negligència”, tant per la presència de la bandera vermella com pel fet d'haver desobeït l'alerta del vigilant. Carbonell hi va afegir, a més, que s'ha de tenir en compte que la platja Gran guanya desnivell de seguida i que, tan sols 3 o 4 metres mar endins, té bastant fondària.

El vigilant va ser qui va avisar la policia local, després de veure com les onades s'emportaven les dues dones. Des d'ahir a la matinada, un nombrós contingent va participar en la seva recerca. Hi van prendre part Protecció Civil, els bombers, els Mossos d'Esquadra, Salvament Marítim, la Guàrdia Civil i les policies locals de Lloret i Blanes. Malgrat que les condicions eren adverses i impedien que els submarinistes fessin el rastreig pel mar, els cossos van poder ser interceptats des de l'aire. L'helicòpter de Salvament Marítim va localitzar al migdia els cadàvers, que estaven semisubmergits. A banda, els Mossos s'han fet càrrec de la investigació. El cap de l'ABP de la Selva Litoral-Blanes, l'inspector David Castro, va dir que es va prendre declaració a la comissaria al vigilant de la guingueta i a les altres tres dones, a les quals es va proporcionar atenció psicològica.

LES FRASES

Van cometre una negligència, ja que a la platja Gran hi onejava la bandera vermella des de dimecres
Ferran Carbonell
cap de protecció civil de lloret de mar
Si no els haguéssim trobat, cada hora que hagués passat, els cossos s'haurien desplaçat 4 milles
Fernando Aguirre
cap del geas de la guàrdia civil a la demarcació de girona
Hem pres declaració a les amigues de les víctimes i al vigilant que les va avisar que no entressin al mar
David Castro
inspector dels mossos, a l'abp de la selva litoral-blanes


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia