Successos

Dos anys de presó per haver calat foc en un edifici a Roses

L'acusat va reconèixer en el judici que va ocasionar intencionalment l'incendi

El fiscal li demanava en un principi una pena de dotze anys

Va indemnitzar els propietaris de la finca amb 4.000 euros

La secció quarta de l'Audiència de Girona va celebrar ahir un judici pel cas d'un incendi que des d'un principi es va sospitar que havia sigut intencionat i que va afectar l'edifici d'apartaments Daniel, el qual comprèn els números 1 i 3 de l'avinguda Nautilus de Roses. El fiscal demanava inicialment dotze anys de presó per al responsable d'haver calat el foc, Hamid Bouchdadi Hamdoun, qui va ser defensat per l'advocat Benet Salellas. Al final, però, es va arribar a un pacte entre el lletrat de la defensa, el representant del Ministeri Públic i l'advocat de l'acusació particular, Carles Monguilod. Aquest acord va comportar que es reduís molt substancialment la pena a què s'enfrontava Bouchdadi, que va ser condemnat a dos anys de presó per un delicte d'incendi. Aquesta rebaixa va ser possible mitjançant l'aplicació de dues circumstàncies atenuants. Una d'elles va ser la de confessió, ja que Hamid es va declarar culpable i va admetre que havia sigut l'autor del foc. I, en segon lloc, va jugar en benefici de l'acusat el fet que just abans que iniciés la vista oral ingressés els 4.043,87 euros que li reclamaven. Va abonar aquests diners en concepte d'indemnització pels desperfectes que va provocar a la propietat, de tal manera que també se li va apreciar un atenuant de reparació del dany.

El succés es va desencadenar el 28 d'agost del 2013, a dos quarts de sis del matí, quan Bouchdadi es va dirigir al bloc. Amb la intenció de causar un perjudici a la seva exparella –que és copropietària de l'edifici–, va accedir a l'habitació on hi ha els comptadors i els quadres elèctrics. Va entrar-hi usant una clau que ell mateix tenia i que acostuma a ser genèrica per obrir els panys que hi sol haver en aquest tipus d'instal·lacions. Un cop dins l'habitacle, hi va calar foc, tot i ser conscient que a l'edifici hi havia desenes de persones dormint. Va calcinar els comptadors i les instal·lacions elèctriques, i va tirar sobre les flames un accelerant de la combustió, que va produir una deflagració. Les estructures elèctriques es van cremar immediatament, van quedar afectats uns seixanta metres quadrats i va pujar una gran quantitat de fum tòxic de la planta baixa als pisos superiors.

Derivat al Vall d'Hebron

La situació va posar en risc els inquilins dels disset pisos del bloc i van haver de ser desallotjats 36 veïns. Alguns van aconseguir abandonar els immobles, si bé d'altres no van poder baixar per les escales a causa del fum. Van sortir a les terrasses i van ser rescatats amb l'escala mecànica dels bombers. A més, sis menors van ser traslladats a l'hospital de Figueres per dificultats respiratòries per inhalació de fum. Bouchdadi, per la seva banda, va acudir a les sis del matí al CAP per les cremades que tenia. Va explicar que s'havia ferit fent una barbacoa, si bé la versió va aixecar sospites. Va tornar a ser visitat al CAP a un quart de vuit del matí i va acabar sent derivat a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona per la gravetat de les lesions.

Els danys materials al bloc van ser peritats en 34.105 euros. L'asseguradora en va pagar bona part, ja que va indemnitzar l'empresa propietària amb 30.061 euros. Per acabar de fer front a tot el perjudici econòmic, el fiscal sol·licitava que, en concepte de responsabilitat civil, l'acusat recompensés els amos de la finca amb 4.043,87 euros. Són els diners que ahir els va ingressar i, com a prova, va aportar el rebut bancari en la sessió oral.

LA FRASE

Just abans de començar l'acte del judici, l'acusat ha ingressat la indemnització
Carles Monguilod
advocat de l'acusació particular

LA XIFRA

36
veïns
de l'edifici van haver de ser desallotjats, sis dels quals van ser atesos a l'hospital per inhalació de fum.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia