Successos

Afronta 20 anys de presó pel crim del fillol del rector de Riells

La fiscal atribueix a l'acusat un delicte d'assassinat i demana que indemnitzi la mare de la víctima amb 90.000 euros

El succés va tenir lloc al pis del mossèn, a Blanes

Eulogio Sol Lumalang, un veí de Blanes originari de les Filipines, s'enfronta a 20 anys de presó per la mort a finals del 2013 del fillol de mossèn Jaume Reixach, qui aleshores era el rector de la parròquia de Riells del Montseny. La fiscal del cas, Sandra María Fagil, requereix que s'imposi aquesta pena a l'acusat, a qui considera autor d'un delicte d'assassinat. Segons relata Fagil en el seu escrit de conclusions provisionals, Lumalang “feia uns deu anys que tenia un vincle d'amistat íntima amb Reixach”, resident en un domicili situat al passeig Pau Casals de Blanes. En l'època en què es va produir el fatídic succés, en aquest habitatge el rector convivia des de feia aproximadament quatre anys amb la víctima, Odycleidson Kekeo Moraes do Nascimento. La fiscal indica que Reixach mantenia “una relació paternofilial” amb Odycleidson, qui es trobava en situació administrativa irregular a l'Estat espanyol, tenia 22 anys i era de nacionalitat brasilera. “Quan va complir la majoria d'edat, i mogut per la promesa de Reixach d'aconseguir-li un futur millor a Catalunya que en el seu país d'origen, Moraes do Nascimento va arribar a l'Estat espanyol a instàncies del rector, qui li va sufragar els costos del viatge i el va acollir a casa seva.” La fiscal especifica que, durant el temps que van viure junts, Kekeo “es dedicava a la realització de les tasques domèstiques i ajudava Reixach en l'exercici de les seves activitats literàries”: “En no disposar dels papers en regla, no havia executat cap treball professional, a excepció d'algunes feines esporàdiques, de tal manera que depenia econòmicament de Jaume Reixach.”

“Mala relació per gelosia”

Fagil, després de detallar els lligams existents entre ells, exposa el que va ocórrer presumptament el 5 de desembre del 2013. Pels volts de les cinc de la tarda, Lumalang va anar a visitar Reixach al seu domicili. Hi acudia, de fet, de manera freqüent i regular “per l'estreta relació que mantenia amb el capellà”. I és que Lumalang, quan va arribar anys enrere a Catalunya procedent de les Filipines, també va ser apadrinat i ajudat econòmicament pel mossèn.

Després d'estar una estona a l'immoble, l'acusat va marxar i es va dirigir a una botiga de la rambla Joaquim Ruyra de Blanes, on va comprar un ganivet. Va tornar al pis, va trucar al porter automàtic, li van obrir el portal i va pujar fins a la sisena planta de l'edifici, on va trobar-se mig oberta la porta del domicili de Reixach. Una vegada a l'interior, l'acusat va iniciar una discussió amb Odycleidson, a qui coneixia des que va començar a conviure amb el mossèn. La fiscal manté que, almenys en els darrers temps, Lumalang no tenia bona relació amb Kekeo. “En part, això es devia al fet que tenia gelosia d'Odycleidson, ja que creia que el jove li havia arrabassat la posició que ell ostentava anteriorment en la vida de Reixach i, com a conseqüència, temia que aquesta circumstància el perjudiqués econòmicament.”

“Va quedar acorralat”

Durant la baralla, Odycleidson i Lumalang van anar avançant progressivament des de la porta d'entrada de l'habitatge fins al final del passadís. “De cop i volta, de sorpresa i sense que Odycleidson pogués pràcticament reaccionar o fugir de l'habitació del final del passadís en la qual va quedar acorralat, Lumalang es va abraonar sobre la víctima amb el ganivet de cuina que acabava de comprar.” L'acusat, aleshores, li va propinar diverses punyalades, que Kekeo gairebé no va poder repel·lir. D'entre les lesions, presentava dos ferides al tòrax que va rebre en pocs segons de diferència i que li van provocar la mort.

“Sent plenament conscient” que havia posat fi a la vida d'Odycleidson, Lumalang va agafar una tovallola per intentar ocultar les evidents taques de sang que hi havia a la seva roba, va amagar el ganivet darrere d'un armari de la cuina i va marxar precipitadament del pis. Es va refugiar a continuació en un vehicle Alfa Romeo de la seva propietat, fins que va ser localitzat i detingut pels agents dels Mossos d'Esquadra. A banda, a part de la pena de 20 anys de presó, la fiscal sol·licita que, en concepte de responsabilitat civil, Lumalang indemnitzi amb un total de 90.000 euros la mare de la víctima pels danys morals causats.

LA XIFRA

2
de les punyalades
van ser mortals, ja que van afectar òrgans vitals de la víctima, de 22 anys i originària del Brasil.

LES FRASES

Lumalang és qui va rebre el primer atac per part de Kekeo, qui el va ferir a la mà amb el ganivet
Jaume Pararols
advocat de la defensa
L'acusat, sent plenament conscient d'haver causat la mort d'Odycleidson, va fugir precipitadament
Sandra María Fagil
fiscal del cas

Pararols: “Lumalang va actuar en legítima defensa”

Jaume Pararols, l'advocat que exerceix la defensa de Lumalang, es mostra disconforme amb el relat dels fets que mantenen la fiscal i el lletrat Pau Vila, qui porta l'acusació particular en representació de la família de la víctima. Pararols rebat que Lumalang és qui va rebre el primer atac per part de Kekeo. L'advocat de la defensa subratlla que, durant el forcejament, Kekeo va agafar el ganivet i va ferir el processat a la mà: una lesió que, segons afirma, està plenament acreditada. A conseqüència de l'altercat, hi afegeix que Eulogio es va voler protegir de l'agressió d'Odycleidson i el va acabar apunyalant, “en una acció de legítima defensa”. Pararols, així mateix, argumenta que tant la víctima com l'acusat van prendre estupefaents algunes hores abans que es desencadenés el tràgic episodi i tenien les facultats volitives i cognitives minvades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia