Successos

Policial

Els policies locals, espies de primera

L'auge del gihadisme ha fet revalorar el paper de les policies locals, ara considerades clau pels serveis d'espionatge antiterrorista

Les policies locals, sovint menystingudes i relegades a un segon pla en les seves funcions de trànsit, de control del compliment de les ordenances, de mediadors en conflictes ciutadans..., s'estan convertint ara en una peça clau de l'espai policial en el nou panorama de seguretat dibuixat davant l'amenaça terrorista. Els serveis d'informació o d'espionatge de tots els cossos (Guàrdia Civil, Policía Nacional, Mossos d'Esquadra) i també el CNI, el servei d'espionatge per excel·lència, han entès que el caràcter de proximitat de les policies locals, ben integrades en les poblacions i els seus barris, pot servir per captar des de la base informació de gran utilitat per detectar moviments sospitosos dels gihadistes, i per això tots han establert ponts i llaços amb els agents locals.

La importància d'aprofitar el potencial dels agents municipals la remarcava fa uns dies en una entrevista al canal 3/24 l'analista expert en seguretat Fernando San Agustín, comandant de l'exèrcit retirat i exmembre dels serveis d'intel·ligència de l'Estat. “La policia local és bàsica, bàsica, per a la lluita antiterrorista”, afirmava San Agustín. L'analista argumenta que, en matèria de terrorisme, abans de començar a investigar i a perseguir sospitosos, s'ha d'aprofitar la informació, i qui té la informació més útil són les policies locals. “Si preguntes a qualsevol policia local de qualsevol població sobre com viuen i qui són aquesta gent, et diran de quin peu calça cadascú”, apuntava el comandant, que argumentava que, amb la seva funció de policia de carrer i de barri, els agents locals saben què fa i què no fa la gent, qui va i qui no va a la mesquita, el que falta en el nucli de la família... En definitiva, dades que poden ajudar a intuir quan algú s'està radicalitzant. San Agustín apuntava que aquest potencial de les policies locals no es pot desaprofitar.

De fet, cada cop més, els serveis d'informació de les policies amb competència oficial en la lluita antiterrorista busquen el suport de les policies locals, i hi ha un contacte permanent per fer seguiment d'individus que aixequen recels.

Una mostra de l'interès de tenir els municipals com a aliats és la jornada sobre terrorisme que es va fer el 18 de març passat a la seu de la subdelegació del govern a Girona. Dos membres del CNI vinguts expressament des de Madrid van instruir sobre terrorisme gihadista trenta-set assistents, tots ells caps o comandaments de les policies locals de les comarques gironines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia