Successos

Seguretat

Entrada en servei dels Mossos, fa vint anys

Les Àrees Bàsiques Policials (ABP) del Ripollès, la Selva Interior i la Litoral es van posar en marxa el 1995

En el cos, aleshores van engegar la base de dades policial pràcticament des de zero a les comarques gironines

L'any 1995 van néixer les Àrees Bàsiques Policials (ABP) del Ripollès, la Selva Interior i la Selva Litoral. L'arribada dels Mossos d'Esquadra a les tres comissaries va marcar el començament del desplegament a les comarques gironines. Aleshores els mapes suplien els GPS i la base de dades policial es va engegar pràcticament des de zero. De delinqüents, n'hi ha hagut sempre però les característiques de cada ABP obligaven els agents a conèixer com actuaven. I també, les especificitats de cada territori. Els Mossos de la Selva Interior, per exemple, donen cobertura a 23 municipis que tenen la peculiaritat d'abastar 40 urbanitzacions (entre les quals Maçanet Residencial, la segona més gran d'Europa), 30 cases de turisme rural i fins a 3.050 masies. “Sempre dúiem una maleta carregada de mapes i no n'hi havia prou, perquè la gent d'aquí sap on està can Pepito o can Joanet, però nosaltres no ho sabíem”, explica el cap de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) de la Selva Interior, l'inspector Albert Muñoz. Fa 20 anys, recorda, van arribar a Santa Coloma de Farners 20 caporals acabats de sortir de l'escola de policies, si bé cap d'ells era de la comarca. “Vam haver de començar coneixent el territori i estudiant quina era la millora cobertura que podíem fer”, detalla. Actualment, i una vegada completat el desplegament, el 99% dels 125 efectius de l'ABP són originaris de la zona.

També l'1 de novembre del 1995 el desplegament dels Mossos a la Selva Litoral es va fer efectiu. A la zona que cobreix aquesta ABP, el delicte estel·lar és el furt. I la víctima, el turista. Per aquest motiu, els mesos d'hivern no tenen res a veure amb els d'estiu. Entre juny i setembre aquesta comissaria és una de les que periòdicament rep reforços. L'estacionalitat que viu aquesta ABP també ha fet que la de la Selva Litoral hagi estat escola per a molts d'agents de Mossos d'Esquadra, bé sigui perquè hi van estar de passada abans d'incorporar-se a una altra destinació, bé sigui perquè han format part d'algun reforç d'estiu. Com recorda el sotsinspector Josep Marco, el comissari en cap del cos, Josep Lluís Trapero –aleshores, caporal– va ser un dels qui van estar a la comissaria de Blanes a l'inici del desplegament. A banda, la comissaria de Ripoll també ha celebrat 20 anys el 2015. Té una plantilla d'entre setanta i vuitanta agents, nombre molt semblant de quan van obrir portes. La comarca està entre les cinc de Catalunya que tenen menys activitat delictiva, segons manifesta el sotsinspector cap de l'ABP del Ripollès, Joan Aloy, que fa 14 anys que està en aquesta comissaria. Aquí el delicte més comú també és el furt –com ara el robatori de telèfons mòbils– i el delinqüent acostuma a venir de fora, sobretot de la zona metropolitana de Barcelona i, amb menys freqüència, també de l'Alt Empordà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia