Successos

Puigdemont s'implicarà “activament” en la refundació de CDC

El president de la Generalitat descarta una DUI l'actual legislatura però no en la propera

Considera una “irresponsabilitat” que els partits estatals no tanquin un acord per evitar eleccions

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha descartat aquest dilluns aspirar liderar CDC però ha avançat que s'implicarà “activament” en la seva refundació, si bé no ha detallat com.

En una entrevista aquest matí a Rac 1, Puigdemont ha explicat que es vol implicar en la renovació de convergència però des d'un prisma de xarxa i lideratges compartits. No ha sigut mai la meva vocació ser el secretari general del partit (...) S'han acabat els projectes de grans lideratges personals”, ha proclamat.

A més, ha reiterat que no té intenció de ser candidat a president de la Generalitat de cara a la propera legislatura i ha recordat que va posar com a “condició” per acceptar l'encàrrec de rellevar Artur mas “que no em tornaria a presentar”. “Jo sóc un president per aquesta etapa. Després me'n vaig a casa”, ha garantit.

Puigdemont ha precisat que quan esgoti els 18 mesos de mandat als que s'ha compromès convocarà “unes eleccions constituents” que donaran lloc a “un Parlament constituent”. Aquesta cambra tindrà “l'encàrrec de redactar una Constitució, que s'haurà de referendar”. “Acabat aquest cicle, si els resultats han estat positius, el país estarà en condicions legítimes de ser un Estat independent”, ha defensat.

En aquest context, ha descartat que es produeixi una declaració unilateral d'independència (DUI) de Catalunya durant l'actual legislatura però ha apuntat que en la propera podrien canviar “les circumstàncies” i, per tant, no ha tancat la porta a aquesta possibilitat. “És un procés de la gent, que és qui té el control de la situació. Les decisions les validarà la gent”, ha subratllat.

En qualsevol cas, s'ha mostrat “convençut” que Europa “s'adaptaria, sens dubte” a una Catalunya independent.

D'altra banda, i en clau d'actualitat política espanyola, ha vaticinat que si el 26 de juny es repeteixen eleccions al Congrés el resultat serà semblant i d'això en sortirà “un pacte” entre els partits estatals que “ja es podria fer ara”. Per aquest motiu, ha considerat “una irresponsabilitat” de les formacions polítiques acudir a noves eleccions “i no tenir sentit d'estat” per tancar acords ara.

Puigdemont ha considerat que si ell fos el rei “no demanaria la investidura a cap dels quatre [PP, PSOE, Podem i Ciutadans], perquè no tenen els suports ni un projecte d'Estat claríssim”. “Fallen dues coses essencials. Per fer una investidura només per sortir al pas, seria una legislatura molt coixa”. A més, no creu que unes noves eleccions “canviïn massa res tot això”.

També ha criticat la “clamorosa absència d'idees” de les quatre grans formacions espanyoles pel que fa a l'encaix de Catalunya, encara que ha matisat que Pablo Iglesias ha estat l'únic capaç de fer “des del convenciment real” una “proposta política i democràtica per trobar una sortida” a la situació a través d'un referèndum, malgrat que troba a faltar més concreció sobre les condicions en les que s'aplicaria la consulta.

“El referèndum és una mica com l'Esperit Sant, tothom parla d'ell i diu que és tan bo, però ningú l'ha vist. Estic disposat a escoltar propostes de referèndum, però que les posin damunt la taula ja”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia