Successos

El policia acusat d'homicidi imprudent assegura que res feia preveure un suïcidi

Afirma durant el judici que la víctima, Juan Pablo Torroija, va actuar amb normalitat abans que es pengés a les garjoles de la Policia Municipal de Girona

El cas del suïcida de les garjoles de la comissaria de la Policia Municipal de Girona va arribar ahir finalment a judici. Després de gairebé quatre anys que succeïssin els fets, al banc dels acusats, s'hi va asseure Francisco J. Cruz Téllez, el policia encarregat de la custòdia del detingut, a qui s'atribueix un delicte d'homicidi imprudent en la tipologia de comissió per omissió, és a dir, per no haver vetllat per la seguretat de Juan Pablo Torroija que tenia assignada. L'acusació particular, exercida per Benet Salellas en representació de la família, demana una pena de quatre anys de presó i sis d'inhabilitació. Cruz s'enfronta també a haver de pagar una indemnització de 200.000 euros als familiars de la víctima. En canvi, el lletrat del policia, Carles Monguilod, sosté que l'agent va complir el seu deure i demana l'absolució. El fiscal no acusa.

Els fets van succeir la matinada de l'11 de juliol del 2012, quan Torroija va ser detingut juntament amb un altre lladre per haver comès un robatori en un vehicle. Segons la versió de l'acusació, Torroija va fer un intent de penjar-se mitja hora després d'entrar a les garjoles, i Cruz ho va detectar, i a còpia de conversar amb Torroija va fer que desistís. Tot i que estava al cas d'aquest primer intent de suïcidi, Cruz, que no va alertar cap superior, va abandonar la zona de custòdia, va pujar al primer pis i va deixar abandonada la vigilància gairebé una hora. Durant aquest temps, Torroija es va entortolligar la camisa al coll i es va penjar dels barrots de la cel·la. Va ser un altre agent que passava de casualitat per davant dels calabossos qui va descobrir la víctima. Després de la reanimació als calabossos, en què va participar l'acusat, el SEM va traslladar Torroija encara en vida al Trueta, on va morir uns dies després.

Un home tranquil

En la seva defensa, Cruz Téllez va assegurar que en cap moment va veure una conducta suïcida al detingut, i si hagués estat així hauria actuat de manera diferent. “La detenció es va fer sense incidents, fins i tot va entrar sol dins del cotxe policial, i no es va mostrar violent en cap moment”, va assegurar. El policia va dir que es va adonar del primer cop que ho va fer. “Demano disculpes, ho sento, no vaig veure que es posés la camisa al coll”, es va lamentar ahir Cruz, reconeixent que segurament es va confondre perquè la camisa té el mateix color que els barrots.

Qui també va declarar va ser el cap de la Policia Municipal de Girona, Josep Palouzié, que va explicar que no està estipulat el temps de control visual regular dels detinguts. Que tot depèn del comportament del detingut. En el cas de Torroija, l'actuació, fins al moment de penjar-se, havia estat sense cap tipus d'incident. Palouzié va destacar que l'agent, que fa set anys que és al cos, té un expedient impecable. El cas ha quedat vist per sentència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia