Successos

Hi ha 2 denúncies a la setmana de maltractament a gent gran

Els Mossos consideren que són només una mostra de desatencions i violència de què són objecte més ancians

Els Mossos d'Esquadra de Girona reben, de mitjana, dues denúncies per setmana de gent gran a qui els seus familiars maltracten. Són el reflex d'un dia a dia marcat per amenaces, violència física i també espolis o enganys econòmics, com ara moviments bancaris fets d'esquena a les víctimes. Amb els de més de 65 anys, a tot aquest llistat s'hi afegeixen altres abusos. “Són aquells que es donen per omissió, quan els familiars deixen d'atendre'ls, no els alimenten de manera adequada, no els subministren la medicació o els aïllen socialment i els ignoren”, concreta la cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (Urpac), la sotsinspectora Rosa Negre. Les denúncies interposades a la policia (en més de la meitat dels casos, contra els fills) contribueixen a fer aflorar una realitat que, malauradament, amaga una gran xifra negra al darrere. Són totes aquelles persones grans que, per les limitacions lligades a l'edat, són objecte de maltractaments en silenci.

Jubilats que veuen com els seus fills, a vegades afectats per una addicció o malaltia, els amenacen i se'ls poleixen la pensió. Dones més grans de 65 anys que fa temps que són objecte de maltractaments, tant físics com psicològics, dels seus marits. Ancians els familiars dels quals desatenen, deixen de banda, angoixen i fan viure reclosos a casa.

Aquests són alguns casos que han arribat a les comissaries de la regió policial de Girona. La casuística és diversa, però té un denominador comú: totes les víctimes tenen més de 65 anys. I sovint, acostumen a ser dones.

Només durant el 2015 els Mossos d'Esquadra van rebre fins a 93 denúncies de gent gran per maltractaments. És a dir, de mitjana, gairebé dues per setmana arreu de la demarcació. Dins aquest global, un de cada quatre casos (concretament 23) són de violència de gènere. Malauradament, la tercera edat no s'escapa d'aquesta xacra amb l'agreujant que, en aquesta franja d'edat, les situacions fa anys que s'arrosseguen i les denunciants fa temps que són objecte d'amenaces i de violència física dels marits.

Els 70 casos restants que han arribat a la policia fan referència a la violència domèstica. Qui els denuncia són jubilats o ancians que, molt sovint, són objecte de maltractaments dels seus propis fills. De fet, això va passar en un 84% dels casos (59 denúncies). A la resta, els agressors eren o bé altres familiars (per exemple, els néts) o bé tercers (com ara cuidadors o veïns).

La gent gran també pot ser presa fàcil per als lladres. L'any passat arreu de les comarques gironines es van registrar 5.908 delictes en què les víctimes tenien més de 65 anys. D'aquestes, vuit de cada deu casos van ser robatoris. Els Mossos incideixen en els consells per protegir la gent gran dels lladres: vigilar quan retiren diners del caixer, que no duguin joies quan surtin només a passejar, i que estiguin molt alerta a enganys, com els de les abraçades.

LA XIFRA

93
denúncies
de gent gran són les que els Mossos d'Esquadra de les comarques de Girona van rebre durant el 2015.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia