Successos

SUCCESSOS

Mor un noi de Banyoles per una caiguda al Canigó

La víctima s'aproximava, amb la seva parella, al punt on volien fer escalada

A l'aresta de Gasamir es va agafar a una pedra que va cedir

En el moment dels fets, s'estava preparant per encordar-se

Un consternant succés va tenir lloc dissabte al massís del Canigó, on un veí de Banyoles va perdre la vida en caure accidentalment mentre es dirigia amb la seva parella al punt on volien fer escalada. La víctima, Joan Romans Fontacaba, tenia trenta anys i era un gran aficionat a la muntanya. La seva família és molt coneguda a la capital del Pla de l'Estany, on els seus pares regenten una empresa de lampisteria a l'avinguda de la Farga. Segons va informar el diari L'Indépendant, els fatídics fets es van registrar mentre Romans i la seva companya s'adreçaven al Canigó per la banda de l'aresta de Gasamir –aquesta cresta uneix el pic del Canigó amb el del Gasamir–. Quan estaven duent a terme l'aproximació fins a l'indret on hi havia vies d'escalada, van passar per diverses zones on s'havia de grimpar. Els senders per on pujaven cap al cim de Gasamir no eren d'especial dificultat tècnica i, per aquest motiu, al llarg de l'ascens no els va ser necessari anar lligats amb cordes ni assegurats amb tot l'equipament. Quan estaven a l'últim tram de la cresta, Romans s'estava preparant per subjectar-se amb la corda, ja que es tracta de la part més vertical i és molt aèria. La víctima es va agafar aleshores amb les mans a una pedra, que hauria cedit. Com a conseqüència, va sofrir una fatal caiguda, d'uns cent metres, es va precipitar daltabaix i va quedar inconscient. Dos altres alpinistes que, en el camí, anaven darrere de la parella van donar la veu d'alerta als serveis d'emergències i es van acostar ràpidament fins on era la noia, que es trobava en estat de xoc.

Fins a la zona s'hi van desplaçar diversos efectius de la Companyia Republicana de Seguretat (CRS) especialitzats en rescats de muntanya, amb base al municipi de Bolquera. Tant la parella de la víctima com els altres dos excursionistes van ser conduïts al refugi de Merialles, que és un dels punts des d'on molts alpinistes inicien la travessia cap al pic del Canigó. Com que en aquell moment les condicions meteorològiques eren bastant adverses, l'helicòpter no es va poder enlairar. Es tracta, a més, d'una aresta amb una successió de blocs de pedra molt serrats i amb estimballs a cada costat.

Amb l'esperança de trobar-lo amb vida, els membres del CRS van aconseguir arribar a peu dissabte, pels volts de les vuit del vespre, al lloc on va caure el noi, que ja va ser localitzat mort. No va ser fins l'endemà, però, que es va fer el rescat del cadàver. Ahir, a primera hora i amb la millora del temps, l'helicòpter va poder actuar i va arribar a tres quarts de vuit del matí on era la víctima. Va ser evacuat a Prada de Conflent, on els familiars es van traslladar, en espera de la repatriació del cos.

LES DATES

25.06.16
l'accident es va originar a la cresta de Gasamir, que uneix el seu pic amb el del Canigó.

LA DADA

30
anys
tenia Romans, molt aficionat a la muntanya. Era veí de Banyoles, on els seus pares regenten una lampisteria.
26.06.16
l'helicòpter va rescatar ahir al matí el cos de la víctima, que va ser traslladat a Prada de Conflent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia