Successos

Absolts de fer prostituir una noia oferint-li una falsa feina de mainadera

La jove, que afirma que va ser forçada a treballar en un club de l'Empordà, es va contradir en les declaracions

Els denunciats afrontaven dotze anys de presó

L'Audiència de Girona ha absolt dos homes i una dona de nacionalitat romanesa que van ser jutjats els dies 9 i 10 de juny per haver obligat a exercir la prostitució una seva compatriota, que va denunciar que havia estat enganyada per venir a Catalunya sota la falsa promesa que treballaria cuidant nens. La fiscal Sandra Fagil demanava dotze anys de presó per a Gabriel Vulgaris, Ionut Mihai i Nicoleta Zaharagiu, que van ser defensats pels advocats Joan Pere Zapata, Dèlia Popa i Elisabet Martínez, respectivament. Fagil els atribuïa la comissió de dos delictes: tràfic d'éssers humans amb finalitat d'explotació sexual i prostitució coactiva. En la sentència, però, el tribunal apunta que a l'hora de valorar el cas pràcticament només han disposat del relat de la suposada víctima, que no es considera suficient per desvirtuar la presumpció d'innocència dels acusats.

En la resolució judicial es posa de manifest que la demandant, de nom Luminita, va incórrer en “contradiccions importants” en les diverses declaracions. La jove, que actualment té 23 anys, va presentar una denúncia el 30 de maig del 2012 davant del Ministeri Públic contra la criminalitat i el terrorisme de Romania. I, amb posterioritat, va donar la seva versió a la Policía Nacional de Figueres i al jutjat que ha instruït l'assumpte. En les dues últimes declaracions la noia va explicar que, un cop va arribar a l'Estat espanyol, la va recollir Mihai, que des d'un primer moment li va dir que hauria de treballar en un club d'altern i que, si s'hi negava, “l'agrediria”. Hi va afegir que quan tots dos es van adreçar després a un domicili de Figueres, la va violar i que, durant el temps que va ser a l'Alt Empordà, va ser víctima d'agressió sexual “en múltiples ocasions” per part de Ionut.

En parlar amb la policia romanesa, en canvi, Luminita no va expressar cap referència al fet que Ionut la forcés a mantenir relacions amb ell. Va especificar que, quan feia una setmana que era a Catalunya, Gabriel li va comentar que no li trobava feina de mainadera i que l'única solució per guanyar diners era treballar en un bordell (la portaven, teòricament, al Moonight d'Hostalets de Llers). A les autoritats romaneses els va assegurar que el primer comportament violent de què va ser víctima és quan va intentar escapar-se diverses vegades del prostíbul i Vulgaris “l'agafava a la força”, matisant que Gabriel “no li pegava, però li cridava”.

No ha quedat provat, doncs, que els tres acusats anticipessin el 2011 diners a la víctima perquè es traslladés del seu país a Catalunya amb l'engany que treballaria com a cuidadora i, un cop convençuda i ja aquí, la van obligar a exercir la prostitució en benefici seu. L'Audiència, alhora, posa en relleu que, tot i que va ser citada formalment per declarar al judici, la denunciant no hi va acudir ni va justificar la incompareixença.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia