Successos

Jutgen vuit activistes pels aldarulls de la vaga del 2012

Els acusen d'haver entrat a la força a la Cambra de Comerç de Girona i d'haver agredit els mossos d'esquadra que vigilaven la manifestació

S'enfronten a penes de fins a quatre anys i mig de presó

Quatre anys després dels fets, vuit activistes es van asseure ahir al banc dels acusats pels aldarulls que es van produir durant la vaga general del 14 de novembre del 2012 a la Cambra de Comerç de Girona. Són sospitosos de conxorxar-se per entrar en tromba a l'edifici i agredir els mossos d'esquadra que feien tasques de control de la manifestació que transitava per l'avinguda Jaume I. S'enfronten a penes d'entre vuit mesos de presó i quatre anys i mig, acusats de desordres públics, atemptat a agents de l'autoritat, lesions i violació de domicili de persona jurídica.

Els fets van tenir lloc a quarts de dues del migdia, durant la manifestació alternativa que es va organitzar. Quan la marxa passava per davant de l'edifici de la Cambra de Comerç de Girona, dues noies participants es van separar del grup i van anar a la porta de l'ens. A partir d'aquí les versions divergeixen radicalment. Tant la fiscal com els advocats de les acusacions particulars –Generalitat i Cambra de Comerç– sostenen que “van entrar en tromba a la Cambra de Comerç, van envair el vestíbul i van agredir els agents que, degudament uniformats, els impedien el pas”. De fet, una agent dels mossos va relatar ahir que un dels sospitosos l'havia agredit amb un cinturó, mentre l'escopien, li ventaven cops de peu i l'insultaven: “Puta, filla de puta.” Així mateix, va relatar que mentre fugien els antisistema li van tirar al damunt la màquina expenedora de tiquets. “Van entrar de manera indiscriminada, i em van donar coces i cops de puny”, va explicar un altre mosso que va ser agredit. Un tercer agent també va relatar que un dels manifestants encausats va llançar un petard dins l'edifici que quasi li va impactar al pit. Un responsable policial que també va participar en l'operació va afirmar que un dels sospitosos va ventar una coça a la porta d'entrada i la va escapçar. “Els acusats els reconec perquè són habituals en les accions antisistema”, va dir el mosso, que va lamentar que habitualment rep insults quan els activistes el veuen pel carrer: “Ens veuen com l'enemic; nosaltres fem la nostra feina.”

Por, ràbia i violència

Alguns dels agents que van declarar en el judici van expressar que aquell dia van “sentir molta por” i “ràbia”. Una sensació que també van manifestar alguns dels treballadors. “Més que por, vaig sentir preocupació”, “va ser una “situació molt violenta”.

Els vuit activistes van ser els últims a declarar per petició expressa dels seus advocats, Benet Salellas i Mireia Bazaga, i tots ells van mantenir una mateixa versió. Durant una assemblea van quedar que quan la manifestació passés per davant de la Cambra de Comerç els activistes entrarien a l'edifici i “pacíficament” llegirien un manifest contra les declaracions que el president de l'ens havia fet dies abans de la vaga, dient que els treballadors s'havien d'acostumar a treballar més i cobrar menys. L'únic activista que va reconèixer que havia entrat a l'edifici va dir que algú de l'edifici havia deixat entrar les seves dues companyes, que anaven a llegir el manifest, i que ell va entrar al darrere. “De cop van entrar molts mossos i ens van empentar”, i sosté que en aquell moment hi va haver una situació “molt caòtica”, però que en cap cas va agredir els policies. Ni ell ni els altres set activistes acusats, que ahir van manifestar que si bé havien participat en la concentració en cap cas havien participar en la batussa. “Ens van detenir per un marcat sentit ideològic”, denuncia un dels encausats: “Van anar per nosaltres perquè som la cara visible dels moviments socials.” Així mateix, l'advocat Benet Salellas sosté que les detencions van ser “aleatòries” i que ni tan sols es van fer el mateix dia dels fets. “No hi ha justificació de l'actuació policial, van intervenir impedint la lliure manifestació”, diu el lletrat, que conclou que els encausats són “caps de turc”, i en demana l'absolució.

El judici ha quedat vist per a sentència i en les pròximes setmanes la jutgessa dictarà sentència.

LA DATA

14/11/12
és el dia
que van tenir lloc els fets, durant una manifestació en el marc de la vaga general que s'havia convocat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia