Successos

Successos

Detenen tres germans a Pardinyes per “gihadisme”

La Guàrdia Civil entra de matinada en un domicili del barri lleidatà en el marc d'una operació de l'Audiencia Nacional per descobrir còmplices i difusors del terrorisme de caire islamista

La Guàrdia Civil va detenir ahir en un domicili de Lleida tres germans acusats d'enaltir el terrorisme gihadista a través d'internet. Les detencions es van fer de matinada, seguint ordres de la fiscalia i del jutjat d'instrucció número 1 de l'Audiencia Nacional, que dirigeix el magistrat Santiago Pedraz. Es tracta de tres individus de 25, 29 i 31 anys, d'origen pakistanès, que gestionaven diferents comptes en diverses xarxes socials i plataformes digitals, des d'on difonien la propaganda radical. Segons fonts properes a la investigació, els acusats arribaven a justificar i enaltir activitats concretes d'alguns grups terroristes. Segons el Ministeri de l'Interior, entre els continguts que difonien hi hauria abundant propaganda a favor de les activitats delictives d'Estat Islàmic, dels talibans i d'altres grups radicals de nacionalitat pakistanesa. Entre les indagacions fetes per la policia s'han trobat vídeos que justificaven execucions i decapitacions, crides a l'aplicació de la xaria (llei sagrada de l'Islam) i comentaris en contra de la comunitat xiïta.

Els detinguts havien aconseguit que cada vegada un major nombre de persones del seu entorn s'involucressin en l'enaltiment dels grups terroristes i la justificació de
les accions violentes, segons el Ministeri de l'Interior.

La Guàrdia Civil va desplegar l'operació amb l'objectiu de trobar documentació i material informàtic que permeti determinar fins on van arribar les tasques de difusió propagandística a través d'internet i si formaven part d'una xarxa més gran.

El germà els exculpa

“Utilitzen internet però no són terroristes, treballen a la fruita.” Ho va declarar Imran Ahmed, l'únic dels quatre germans que no es va endur la policia. Imran Ahmed va assegurar que els detinguts “són innocents”, que viuen a Lleida des del 2009 i que “ser religiós no vol dir ser terrorista”. “Nosaltres treballem per guanyar-nos la vida i perquè les nostres famílies visquin bé”, hi va afegir.

Les detencions van tenir lloc al número 17 del carrer de Pere de Cavassèquia, al barri de Pardinyes. Una trentena d'agents de la Guàrdia Civil van escorcollar l'habitatge durant vuit hores i es van endur ordinadors, telèfons mòbils, documentació i material informàtic amb l'objectiu d'intentar esbrinar fins on van arribar les tasques de difusió propagandística a través d'internet i si formaven part d'una xarxa més gran. Al pis hi viuen els tres detinguts, juntament amb un altre germà i altres familiars i amics.

“No han fet res. Sí que són religiosos, sobretot els meus dos germans que tenen barba, perquè Mahoma tenia barba, però ser religiós no vol dir ser terrorista”, va dir Imran Ahmed, que va lamentar que no el deixessin parlar amb ells per dir-los “que no es preocupessin, que són innocents”.

Segons la Guàrdia Civil, els tres detinguts gestionaven diferents comptes en diverses xarxes socials i plataformes digitals des dels quals difonien la propaganda gihadista. En els documents descoberts per la policia es mostra l'odi a l'occidental i, especialment, a la comunitat xiïta. L'operació va començar a les quatre de la matinada i va ser dirigida pel jutjat d'instrucció número 1 i la fiscalia de l'Audiencia Nacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia