Successos

MEDI AMBIENT

“L'incendi va començar en una zona boscosa, al costat d'un camí de mal transitar”

Dalmases detalla que és un indret freqüentat per gent que hi va a caminar o en bici

Les característiques del terreny fan complicat passar-hi en cotxe

El cap dels Agents Rurals a les comarques gironines, Ignasi Dalmases, va especificar ahir que l'incendi de diumenge a Blanes havia començat en una zona boscosa del turó del Vilar, i hi va afegir que la pista on s'havien iniciat les flames “queda al costat d'un camí difícil de transitar amb vehicle”. “És un lloc conegut per la gent del territori i no és gaire freqüentat per cotxes. Les característiques del terreny, on hi ha uns solcs importants, fan que no s'hi pugui circular amb un turisme normal. En canvi, sí que hi va sovint gent a peu o en bicicleta. És un indret de pas per als ciutadans que van de Blanes cap al santuari de la Mare de Déu del Vilar, que no va resultar afectat pel foc. I, precisament, el fet que en aquest paratge no hi circulin automòbils habitualment és un dels atractius per anar-hi a caminar i per als ciclistes”, va indicar.

Al cantó de la carretera de terra que porta a l'ermita, s'hi va instal·lar el punt de trànsit, on ahir a les vuit del matí es va fer el canvi de torn dels efectius que treballen en l'extinció. A mitja tarda quedaven sobre el terreny 27 dotacions terrestres dels bombers i un mitjà aeri, que va anar fent rodes de reconeixement. A partir de la nit van quedar tres vehicles per remullar la zona. Es van centrar a rematar els punts calents, de tal manera que es van deixar enrere les escenes de més neguit viscudes diumenge. Abans-d'ahir van ser especialment intenses les primeres hores, fins que, a dos quarts de set de la tarda, el foc es va donar per estabilitzat.

La calor, la baixa humitat, la marinada i la sequedat del sotabosc van afavorir diumenge la propagació de l'incendi. Per sort, a mesura que avançava la tarda, el vent va afluixar, com marcaven les previsions. “El pendent del terreny també dificultava les tasques. És una zona amb forts desnivells i molt bruta de vegetació”, va dir el cap d'emergències a Girona, Enric Cano. Va valorar positivament, però, l'intens treball dels ADF i els bombers, que van actuar amb molta rapidesa i van evitar que les conseqüències fossin pitjors, tenint en compte que l'incendi tenia potencial per créixer molt més. Un aspecte que els va jugar a favor va ser el fet que les flames trobessin, just al cap del foc, una àrea amb eucaliptus, que “no van cremar amb tanta intensitat” com altres paratges on hi havia pins.

LA FRASE

Al cap del foc hi havia una zona amb eucaliptus, que no van cremar amb tanta força com els pins
Enric Cano
cap de la regió d'emergències de la demarcació de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia