Successos

El jutjat retorna els cotxes comissats als arrestats per tràfic de droga a Girona

Els Mossos havien demanat poder fer ús policial d'un dels vehicles, però la jutgessa troba que no són instruments del delicte i els torna al clan Fajardo

Els vehicles que els Mossos d'Esquadra van comissar en el decurs de la batuda contra el tràfic de droga que van fer el 28 de juliol passat al barri de la Font de la Pólvora han estat retornats als sospitosos arrestats en l'operació per ordre judicial. Concretament, la jutgessa ha retornat als seus titulars un Opel Vivaro, dos Seat Altea i un Volkswagen Multivan, en considerar que ja no els necessiten per a la investigació i que no es poden considerar instruments del delicte.

Els Mossos, en aplicació d'una norma que permet a la policia utilitzar per a la investigació els béns comissats en el marc del narcotràfic, havien sol·licitat al jutjat que els concedís autorització per utilitzar ells la furgoneta Volkswagen Multivan, però la jutgessa els ha denegat la sol·licitud amb el contundent argument que ja l'ha tornat al seu titular, Susana Gómez Pujol. Els altres vehicles retornats eren de Juana Griñán Fajardo, Antonio Griñán Fajardo i Jorge Enrique Herrera Luzón. La jutgessa també ha retornat altres objectes personals que es van comissar en el marc de l'operació, que va acabar amb la detenció de 28 persones, però la jutgessa només va ordenar presó per a cinc dels arrestats, membres d'una mateixa família: Montserrat Fajardo Salguero, La Abuela, de 53 anys; el seu fill José Fajardo Fajardo, El Rini; Juana Griñán Fajardo (dona d'El Rini); Antonio Griñán Fajardo (germà de Juana) i Susana Gómez Pujol (dona d'Antonio). Contra la interlocutòria d'empresonament, els seus advocats, Carles Monguilod, Jordi Corominas i Sergio Noguero, van presentar recurs i gairebé un mes després el jutjat els va deixar lliures. El jutjat va tenir en compte el seu arrelament al país, ja que viuen en un domicili conegut juntament amb la seva família al barri de la Font de la Pólvora i que, per tant, no hi ha risc de fugida. En alguns casos, el jutjat també ha tingut en compte que els detinguts tenen alguna discapacitat i problemes de salut que requereixen atenció mèdica. Això sí, van haver de pagar 10.000 euros de fiança cada un, tenen prohibit sortir del país i s'han de presentar cada quinze dies al jutjat per firmar.

L'operació es va centrar al barri de la Font de la Pólvora però en total es van fer 21 entrades i escorcolls, a part de Girona, a Blanes, Cassà de la Selva, Maçanet de la Selva, Quart, Sils, Llagostera i el Prat de Llobregat. En aquests escorcolls, els Mossos van comissar 290 grams de cocaïna, valorats en més de 21.700 euros; 700 grams d'heroïna, valorats en més de 65.500, i aparells per cultivar marihuana. També van trobar dues armes de foc curtes, un puny americà, una defensa elèctrica, dues escopetes de balins i una gran quantitat d'armes blanques.

Juan Moreno Santiago, àlies El Bolo, conegut membre del clan, i la seva dona van escapar de la gran operació policial, però van ser detinguts uns dies més tard en un control ordinari a Girona. Tots dos van quedar lliures després de passar a disposició judicial.

Segons van donar a conèixer els Mossos en la seva compareixença de premsa, els arrestats es dedicaven al tràfic de droga entre les comarques gironines i el sud de França i utilitzaven nens per a algunes de les tasques d'elaboració i distribució perquè saben que els menors de 14 anys són impunes davant la llei.

LA DATA

28.07.15
Els Mossos
van fer una macrooperació contra el tràfic de droga a la Font de la Pólvora de Girona

LA XIFRA

28
persones
van ser arrestades, cinc van ser empresonades però ara ja estan tots en llibertat

LA FRASE

S'acorda tornar els vehicles als seus titulars perquè no es consideren instrument del delicte
Cristina Eugenia Betrian
magistrada


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia