Societat

Societat

Reconstruir la memòria

Els arxius de Malgrat i Mataró s'uneixen per commemorar el 80è aniversari de l'enfonsament del vaixell ‘Ciutat de Barcelona'

En l'acte s'homenatjarà els brigadistes

Els ferits més greusvan ser enviats a l'hospital que hi havia als actuals Salesians de Mataró

Malgrat de Mar va recuperar de l'oblit fa cinc anys la història del vaixell Ciutat de Barcelona, que es va enfonsar el 30 de maig del 1937 davant la costa del municipi torpedinat per un submarí italià. La nau, que feia la ruta de Barcelona a Marsella, transportava un contingent de brigades internacionals, material i vehicles pel bàndol republicà. En l'atac van morir una cinquantena de persones de les 280 que es calcula que viatjaven en el vaixell. Només es van poder recuperar i enterrar cinc cadàvers. L'episodi va commoure la societat malgratenca, que va participar en el rescat dels supervivents, fet que va arribar al mateix president Lluís Companys, que es va desplaçar fins a la població per interessar-se pels ferits. L'acte gairebé íntim que es va celebrar a Malgrat l'any 2012 va incloure la participació de familiars dels brigadistes morts que amb un gest simbòlic van embarcar-se fins al lloc on es va enfonsar el Ciutat de Barcelona i van llançar a l'aigua un clavell per cada soldat mort. Avui, cinc anys més tard, i amb el convenciment que els fets han de rebre l'atenció que es mereixen i han de tenir més ressò, l'Arxiu Municipal de Malgrat de Mar i l'Arxiu Comarcal del Maresme organitzen unes jornades els dies 27, 28 i 30 de maig amb l'objectiu d'aprofundir en el coneixement del cas. El dissabte 27 els actes es concentraran a la capital del Maresme, on hi haurà una visita, amb inscripció prèvia, a l'antic hospital internacional situat a l'actual col·legi dels Salesians i una conferència a càrrec dels historiadors Sònia Garangou i Josep Xaubet, que parlaran de la vinculació de Mataró amb l'enfonsament del Ciutat de Barcelona. Diumenge, a Malgrat, es presentarà la plataforma Sisbrint, que aplega la història dels brigadistes i que anirà a càrrec de la doctora en història de la Universitat de Barcelona Lourdes Prades. Sònia Garangou oferirà també la conferència L'enfonsament del ‘Ciutat de Barcelona': de l'oblit a la recuperació. Finalment, el dimarts dia 30, coincidint amb la data exacta del sinistre, s'homenatjarà els brigadistes i es farà una lectura de textos amb la presència de familiars.

Sònia Garangou explica que en aquests cinc anys s'ha avançat en la investigació dels esdeveniments i que en el marc de les conferències es podrà aprofundir en la vida d'alguns dels brigadistes que van salvar-se de l'enfonsament. “L'únic fet que es manté inalterable és el nombre de morts que es van enterrar a Malgrat i dels quals ja teníem constància, perquè tant del nombre exacte de morts com dels passatgers encara hem de comprovar nova documentació”, precisa. Garangou recorda que al Ciutat de Barcelona hi viatjaven voluntaris de molts països, com ara els Estats Units, el Canadà, Dinamarca, Itàlia, França i, segons alguns testimonis, Austràlia i Nova Zelanda.

D'altra banda, el director de l'Arxiu Comarcal del Maresme, Alexis Serrano, desvela quin va ser el paper de Mataró en la història del vaixell. “Els ferits més greus van ser traslladats a l'hospital que hi havia a l'actual col·legi dels Salesians”, comenta, i destaca la importància de rescatar de l'oblit episodis de la Guerra Civil poc explicats. “Van enfonsar un vaixell ple de civils voluntaris desarmats, perquè el Ciutat de Barcelona no era una nau de guerra i aquest fet resultava incòmode de justificar”, conclou, i manté que l'acte “és un homenatge merescut”.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La immersió, un dret

A l’Estat espanyol hi ha cinc models lingüístics d’escola als territoris amb dues llengües cooficials

Les dades sociolingüístiques indiquen que només la immersió en la llengua pròpia garanteix el bon coneixement dels dos idiomes

Al País Basc un 47% dels ciutadans són monolingües en castellà i al País Valencià només un 34,7% escriuen en català

barcelona
 

Catalunya ha tingut l’hivern més plujós en vuit anys

Barcelona
 
la videoteca

Un home gran té cura que el seu gos no es mulli

BARCELONA
 
Societat

Dues mirades a l’univers

Barcelona
 

Més de 1.250 consultes a l’oficina del consumidor del consell de l’Alt Empordà

FIGUERES
 
SOCIETat

Barcelona recorda els bombardejos de l’aviació feixista

 

Els nadons raonen molt abans de saber parlar

Barcelona
 

Els docents abaixen la guàrdia en l’ús del català a l’institut

barcelona
 

Tracten 24 nens de P3 per prevenir la sarna, als Maristes

girona