Societat

Innovar socialment per superar reptes

Aquest any les jornades Càpsules 10x10 debatran com normalitzar la diversitat per construir una convivència perdurable en la comunitat local

La Comissió Europea, en el marc de l’Estratègia Europa 2020, va definir la innovació social com l’acció de “trobar noves formes de satisfer les necessitats socials, que no estan ben cobertes pel mercat o pel sector públic (...), o de produir els canvis de comportament necessaris per resoldre els grans reptes de la societat (...), capacitant la ciutadania i generant noves relacions socials i nous models de col·laboració. Per tant, són al mateix temps innovadores per si mateixes i útils per capacitar la societat per innovar (...)”. La innovació social genera aprenentatges i transformacions que impacten en l’àmbit local i que han de construir-se sobre la participació dels agents locals, l’apoderament i el compromís ciutadà. La innovació social permet a les entitats socials afrontar reptes i trobar respostes que permetin millorar l’atenció a les persones. A Catalunya, les iniciatives socials innovadores i sostenibles, tant del sector públic com del tercer sector es fomenten, per exemple, a partir de jornades com ara les Càpsules 10x10 d’innovació social, convocades per Sumar - Serveis Públics d’Acció Social de Catalunya, centrades en un repte diferent en cada edició i a trobar iniciatives d’innovació social provada que aportin solucions per assolir-lo. El repte d’aquest any és Com normalitzar la diversitat per construir una convivència perdurable en la comunitat local? i, a Girona, Fundació Plataforma Educativa organitza des de fa sis edicions els premis d’acció social Mercè Bañeras i Maria Figueras, amb una categoria específica per fomentar la innovació en l’àmbit social. Alguns dels premiats han estat projectes tan diversos com ara Invelon Bionics, una petita empresa lleidatana que treballa per aconseguir una mà elaborada i dissenyada amb impressores 3D que tingui la màxima mobilitat i adaptació al cos de la persona amb un cost reduït gràcies al seu procés de fabricació o el Projecte Carbó d’Ardenya i Gavarres, de la Cooperativa Idària, centrat a recuperar l’art del carboneig i la gestió forestal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva