Educació

Els ajuntaments surten en defensa de l’escola en català

Consistoris de diversos colors polítics fan pinya en la defensa de la immersió lingüística com a garant de la igualtat

Colau adverteix Rajoy que Catalunya “defensarà unida aquest model d’èxit”

Les amenaces al model d’escola en català han desfermat un reguitzell d’actes de protesta contra el govern espanyol i de suport a la immersió lingüística. Van començar els mestres, sindicats, estudiants i famílies i ahir s’hi van afegir ajuntaments de diferents colors polítics.

Ho van fer al matí, a Santa Coloma de Gramenet, bressol de la immersió lingüística en centres públics, els alcaldes de l’àrea metropolitana de Barcelona (principalment alcaldesses) i a la tarda al davant dels ajuntaments de moltes localitats catalanes, on la plataforma Som Escola havia convocat a fer concentracions de suport a l’escola catalana.

L’amfitriona de l’acte del matí, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, va recordar als qui esgrimeixen els drets dels nens a ser escolaritzats en la seva llengua materna per fer del castellà llengua vehicular a l’escola, que fa més de tres dècades, quan les primeres escoles públiques van introduir la immersió lingüística en català, ho van fer a petició, bàsicament, de pares castellanoparlants, que volien que els seus fills poguessin expressar-se en dues llengües: el català i el castellà. “Jo soc una de les nenes que em vaig beneficiar d’aquest model”, va explicar Parlon.

En termes semblants es va expressar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va assegurar que ella “no seria alcaldessa si no hagués estat per l’escola pública catalana” i va advertir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que “per moltes trampes que faci, a Catalunya trobarà una societat cohesionada” que “defensarà unida aquest model d’èxit”.

“S’està buscant una segregació ideològica i volen construir dues comunitats allà on som un sol poble”, va advertir Maite Aymerich, alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, una localitat que va “rebre en molt poc temps moltes persones que parlaven castellà” i que “veien en l’aprenentatge del català un element equiparador de llibertats”. “La llengua catalana a l’escola no es toca”, hi va afegir l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, que va fer una crida a “lluitar amb totes les eines” a l’abast per defensar l’escola en català.

Hores més tard, sota la pluja o la neu, milers de persones es van concentrar al davant del seu ajuntament per donar suport a l’escola catalana. A Barcelona ho van fer sota un mar de paraigües, amb moltes bufandes i llaços grocs i una indignació continguda.

LES FRASES

Soc una de les nenes que es van beneficiar del model d’escola en català
Núria Parlon
alcaldessa de santa coloma de gramenet
Volen construir dues comunitats allà on som un sol poble
Maite Aymerich
alcaldessa de sant vicenç dels horts
Jo no seria alcaldessa si no hagués anat a l’escola pública catalana
Ada Colau
alcaldessa de barcelona

Girona alerta contra l’atac a la “cohesió social”

núria astorch

Un centenar de persones es van concentrar ahir sota les voltes de Girona, al costat de l’ajuntament, per expressar el seu suport al model d’immersió lingüística de l’escola catalana. Dolors Reig, d’Amics de la Unesco de Girona, va assegurar que la inclusió d’una casella per demanar classes en castellà en la preinscripció “és un atemptat directe” contra el model d’immersió que té com a únic objectiu “trencar la cohesió social”.

Representants de les entitats que formen part de Som Escola de les comarques de Girona (Òmnium Cultural, sindicats, els Moviments de Renovació Pedagògica, la Fapac, la Facultat d’Educació de la UdG, el Departament d’Ensenyament, l’Ajuntament de Girona i Docents per la República) van llegir part del manifest. L’alcaldessa, Marta Madrenas, va cloure la lectura amb una crida perquè la societat catalana faci seu el patrimoni que representa el model d’immersió. L’acte es va cloure amb la consigna de “l’Escola no es toca” i el cant d’Els Segadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia