Societat

Fiscalia no veu delicte en el sobrecost d'El Rengle a Mataró

Antifrau va derivar-li el cas després que CiU denunciés que les obres van costar 8,2 milions d'euros més del previst

L'arxivament del cas no tanca la via administrativa

La fiscalia no ha trobat indicis de delicte en la desviació pressupostària de les obres d'El Rengle de Mataró, que va portar a terme el darrer tripartit, i ha arxivat el cas. Tot i que l'edificis d'oficines i d'ús comercial es va pressupostar inicialment per 18,1 milions d'euros, els treballs, que van anar a càrrec de l'empresa FCC, van acabar costant 26,3 milions, un 42% més. La denúncia va arribar a l'Oficina Antifrau de la mà de CiU el 2012, quan va accedir al govern, i després de dos anys d'investigació l'organisme va elevar el cas a la fiscalia en detectar-hi “irregularitats en els procediments de contractació i execució” de les obres. El fiscal reconeix alguns dels arguments defensats per Antifrau, com ara la modificació dels criteris de valoració de les ofertes presentades al marge del plec de clàusules i un sobrecost de les feines per sobre del que el contracte amb la constructora hauria permès, però considera que la causa no té recorregut per la via penal. “Difícilment es pot deduir un caràcter prevaricador”, assenyala.

Pel que fa al posterior sobrecost i execució del projecte, tampoc hi veu indicis que justifiquin un possible frau a l'administració pública. Pel fiscal, “no és discutible” l'encariment de les obres, i manté que la promotora, l'empresa municipal Pumsa, va al·legar motius d'interès públic i “va respectar dins els límits establerts el procediment legal per consumar la modificació contractual”. L'arxivament de la causa, però, obre la porta perquè els denunciants puguin portar l'assumpte per la via contenciosa administrativa.

LA XIFRA

26,3
milions
d'euros és el que van acabar costant les obres de l'edifici d'El Rengle, un 42% més del que estava previst.

LA FRASE

La nostra obligació és contrastar l'informe d'Antifrau i aprendre d'aquest procés per a la bona gestió
David Bote
alcalde de mataró

L'alcalde David Bote, satisfet

L'alcalde de Mataró, David Bote, va explicar ahir a través d'una junta de portaveus l'afer a tots els partits polítics. A la sortida, Bote va celebrar que la via penal hagi finalitzat però va explicar que contrastarà l'informe inicial de l'Oficina Antifrau per analitzar les possibles irregularitats administratives i intentar aprendre'n perquè no tornin a passar. Sobre la possibilitat que CiU reobri el cas per aquesta via, l'alcalde va esquivar pronunciar-se. “No hem entrat a valorar què hem de fer l'un i l'altre, hem compartit la informació perquè el compromís com a govern és amb la transparència”. La construcció de l'edifici d'El Rengle va provocar greus conseqüències econòmiques per a les arques municipals i va obligar a negociar amb l'empresa constructora nous terminis i condicions de pagament. Els diferents acords assolits amb la constructora han suposat una rebaixa final d'uns tres milions d'euros i l'obra no s'acabarà de pagar fins al 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.