Societat

El català s'estudia a 145 universitats de tot el món

França (21), Alemanya i el Regne Unit (20) són els països amb més centres on s'estudia la llengua catalana

El nombre d'estudiants a l'exterior, 6.200, s'ha mantingut estable en els últims 20 anys

L'Institut Ramon Llull (IRL) va avaluar ahir la situació dels estudis de llengua i cultura catalanes a l'estranger: 145 són les universitats que el curs 2015-2016 oferien docència de català, 88 de les quals amb el suport econòmic de l'institut públic de promoció de la llengua. La Xarxa Universitària d'Estudis Catalans a l'Exterior, impulsada des de l'IRL, permet que 6.200 estudiants segueixin els cursos, tant de llengua com de cultura, en 28 països d'Europa, Amèrica, l'Àsia i Oceania. La xifra s'ha mantingut més o menys estable en els últims 20 anys, si bé, com apunta el director de l'IRL, Manuel Forcano, la distribució geogràfica dels estudiants canvia molt d'un any per l'altre. A més, l'Institut Cervantes, l'homòleg espanyol del Llull, també ofereix classes de català en vuit ciutats, malgrat que de manera no reglada.

Els països amb més universitats que n'ofereixen són França, amb 21, i Alemanya i el Regne Unit, amb 20 cadascun. Tanmateix, l'estudi del català no es limita als països més propers geogràficament: al Japó es pot estudiar català en 4 universitats i a Austràlia o a Xile, en una. En canvi, és destacable les poques universitats espanyoles (7) que n'ofereixen, si bé ja no es compten les dels Països Catalans.

Els estudis de la xarxa engloben des de cursos d'iniciació per a estudiants d'intercanvi fins a assignatures de filologia catalana, passant per graus o especialitzacions en estudis catalans, en aquest cas en 19 universitats. En total, durant el curs 2014-2015 es van impartir gairebé 650 cursos diferents arreu del món.

Per fer-ho possible, el Llull subscriu acords amb universitats estrangeres per a la promoció de la docència del català i promou la recerca sobre estudis catalans en universitats com ara la Sorbona de París, la Queen Mary de Londres o la City University of New York (CUNY), on s'han creat càtedres de professors visitants i centres d'estudi específics.

Des del 2003, quan l'IRL va assumir la competència de coordinar els estudis de català a l'exterior, l'organisme ha fet 23 convocatòries de selecció de professorat. Aquest curs són 83 els professors de català que han treballat per 88 universitats amb el cofinançament de les dues institucions. Malgrat que fa uns anys havien estat més, alguna universitat ha seguit amb docència de català sense l'ajuda del Llull.

Una altra de les funcions del Llull és la d'oferir formació continuada al professorat de la xarxa. De fet, les 30 Jornades Internacionals per a Professors de Català presentades ahir, i que tindran lloc entre el 18 i el 21 de juliol a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, aprofundiran en aquesta línia de suport al professorat de l'exterior.

LA FRASE

El català és una llengua que desperta interès a l'exterior, i el procés li ha donat més visibilitat
Manuel Forcano
Director de l'institut ramon llull

Taxes universitàries, congelades

L'executiu català mantindrà intactes els preus públics de les universitats per al curs 2016-2017 per quart any consecutiu. Per a la vicepresidenta del govern, Neus Munté, la congelació de les taxes dels serveis acadèmics de les universitats públiques “respon a l'objectiu de facilitar l'accés als estudis”, de manera que ningú en quedi fora per motius econòmics. Els preus màxims dels crèdits matriculats per primera vegada seran els mateixos en els tres coeficients en què es classifiquen els graus segons el seu cost, i també es congelaran les taxes dels màsters, els doctorats i en els casos de repetició de matrícula. D'aquesta manera, però, el govern desoeix l'encàrrec del Parlament del 7 d'abril que, amb els vots en contra de Junts pel Sí (JxSí), l'instava a reduir en un 30% el preu de les taxes universitàries de cara al curs vinent. Bona part dels rectors també van posicionar-se fa pocs dies a favor d'una rebaixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró