Educació

EDUCACIÓ

Uns 400 inscrits aplaudeixen la ‘creativació' a l'Auditori

La primera jornada Creativation Talks va ser un èxit de participació que va desbordar de llarg les previsions inicials

Una idea comuna entre els ponents va ser que “per innovar cal transgredir”

Uns 400 inscrits van omplir ahir l'Auditori de Girona per assistir a la primera jornada Creativation Talks, que organitzava la Fundació Privada per a la Creativació. Ha estat un èxit, amb una participació “brutal”, segons el director general de la fundació, Miquel Àngel Oliva, que en un principi havia considerat que ja hauria estat un èxit que els assistents haguessin estat uns 200. La qualitat dels ponents va ser clau perquè l'impacte de la jornada fos tan gran, va afirmar ahir Oliva complagut pel ressò que ha tingut la iniciativa. La jornada va ser inaugurada per l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que va agrair la tasca de la fundació envers l'educació dels infants i dels joves. Hi va assistir també el bisbe de Girona, Jordi Pardo.

La densa jornada va estar plantejada en tres grans blocs temàtics destinats a un públic ampli però amb continguts prou definits. El primer bloc duia el títol de ‘Creativació' i els reptes del futur, i anava destinat preferentment al món empresarial; el segon, ‘Creativació' i educació, va estar adreçat sobretot als mestres i educadors, i el tercer bloc, que duia el lema de ‘Creativació' i família, atreia l'interès preferent dels pares d'infants i joves en edat escolar. En definitiva, els tres grups van configurar el perfil dels 400 inscrits a la jornada: empresaris, ensenyants i pares.

Creativació és una paraula que engloba els conceptes de creativitat i innovació, i Eines de ‘creativació' per a la nova educació seria el lema que va definir realment la jornada. A l'entorn d'aquests conceptes, els ponents van coincidir en algunes idees que van ser recurrents. Que calia donar respostes per a un món diferent en va ser una, o l'estreta vinculació entre els termes de creativació i disrupció, o la recerca de valors, o la importància de l'empatia, o que cal equivocar-se per millorar, o que l'autocomplaença és un dels grans mals per a la creació i la innovació... Però segurament la idea més repetida va ser que “per innovar cal transgredir”.

El president de Metalquímia i també de la Fundació per a la Creativació, Josep Lagares, és l'ànima d'aquesta iniciativa. En acabar, estava satisfet: “M'agrada dir que el poder transformador de la inspiració és exponencial.” Lagares va valorar molt positivament que “després d'una jornada intensíssima de 10 hores la sala de l'Auditori romangués encara plena”. El màxim responsable de la fundació hi va afegir: “Hem inculcat el virus de la creativitat a un munt de responsables educatius de Girona”, i esperava que els ensenyaments d'ahir s'escampessin “com una taca d'oli i que en el futur impactessin en milers de nens i nenes i en milers de pares per crear valor a la nostra societat”. Aquesta voluntat no és vana i va destinada a poder abordar “els reptes globals” actuals i a aportar “solucions perquè els millors productes es generin a casa nostra”, va dir.

Ara cal veure si aquesta primera jornada tindrà continuïtat, una qüestió que Lagares plantejarà als patrons de la fundació, “potser amb una periodicitat bianual”, va dir.

LES XIFRES

10
hores
va durar la jornada, de les nou del matí a les set de la tarda, amb una atenció inusual entre els assistents.
18
ponents
van exposar els seus temes al voltant de la creativitat i la innovació.

“La ‘creativació' és la mare de la disrupció”

Aquesta reflexió del president de la Fundació Privada per a la Creativació i també de Metalquímia, Josep Lagares, va anar acompanyada d'una altra màxima seva: “Creativació o extinció.”

“La creativitat és la clau per aportar felicitat”

La directora de DP&Associates, Donna Pace, va destacar la importància d'aplicar el pensament lateral a l'aula per poder aportar-hi felicitat. “Tots naixem genis i morim genis”, va afirmar.

“L'essència de la creativitat rau en la confiança”

El periodista Carles Capdevila sosté que per fomentar la creativitat en els nens “el primer que hem de fer els pares i els educadors és no tallar-los-la, deixar-los fer i no ser sobreprotectors”.

“En robòtica, l'error forma part del mètode”

El president de la Fundació Scientia, Ricard Huguet, va exposar aquesta màxima, completant-la assegurant que “cal equivocar-se per millorar”, en contra d'un altre pensament més estès.

“L'autocomplaença és un gran mal per a la creació”

Aquesta declaració la va exposar ahir el neuropsicòleg i psicoterapeuta Álvaro Bilbao, que coincideix amb una reflexió en el mateix sentit expressada per la maltesa Donna Pace.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia