Administracions

L’oposició de Tarragona tomba la pujada d’impostos

El govern, en minoria, haurà de refer el pressupost en què treballava

Bany de realitat en el ple de l’Ajuntament de Tarragona, ahir. El govern no va poder aprovar la pujada d’impostos que pretenia tirar endavant perquè no té majoria suficient i els grups de l’oposició li han blocat la proposta. Els vots contraris del PSC, Ciutadans, En Comú Podem, el PP i els dos regidors no adscrits –15 en total– van tombar la proposta del govern de Pau Ricomà d’apujar un 3,9% l’IBI i un 5% la taxa de la brossa, que només va obtenir els 12 vots d’ERC, Junts per Tarragona i la CUP.

Segons el govern municipal, això suposarà que el consistori no ingressi 2,6 milions i que de cara a l’any que ve només tindrà 800.000 euros per a despesa corrent, a causa d’una caiguda dels ingressos d’uns 11 milions. El regidor de Serveis Centrals, Jordi Fortuny, va defensar que els dos impostos “graven la propietat, no tota la ciutadania”. En canvi, pels grups de l’oposició hi ha hagut mala gestió i sostenen que no és moment de demanar esforços econòmics a la població.

El govern ha explicat que l’increment de la inflació i la caiguda d’ingressos per l’anul·lació de l’impost de la plusvàlua, el no cobrament de l’IBI de l’autopista i la disminució d’ingressos fruit de la segregació de la Canonja han deixat un forat important a les arques municipals. “Falta saber quant ens compensarà l’Estat per la plusvàlua”, va reblar el portaveu d’ERC, Xavier Puig, que va reclamar un pressupost “fort” per poder competir per l’obtenció dels fons Next Generation. L’oposició, però, considera que s’hauria d’aprofitar el romanent de tresoreria, una quantitat que l’executiu local manté que ara es desconeix i que no es podria utilitzar fins ben entrat el 2022. Per tant, el govern alerta que activitats com ara la cavalcada de Reis i Tarraco Viva perillen. “No voten amb el cap, voten amb el fetge”, va dir Fortuny del PSC per retreure-li la manca de suport. La portaveu socialista, Sandra Ramos, va advertir el govern sobre el futur: “A partir d’ara no ens diguin que tots els mals de la ciutat vindran perquè no s’han apujat els impostos.” També hi va haver retrets entre la CUP i En Comú Podem sobre la gestió de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS). Davant aquesta situació, Fortuny va advertir que el pressupost de l’any vinent s’haurà de refer per la caiguda d’ingressos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia