Administracions

Palafrugell protegeix els ocells de les col·lisions

S’han instal·lat vinils als vidres de l’arxiu per evitar l’efecte mirall

L’Ajuntament de Palafrugell ha fet instal·lar uns vinils adhesius per evitar col·lisions d’ocells contra els vidres de la façana de l’edifici de can Rosés, a l’Arxiu Municipal de Palafrugell.

La façana interior de l’edifici, totalment envidriada, provoca l’efecte d’un mirall on es reflecteix el campanar de l’església de Sant Martí i la vegetació del pati interior, fet que confon els ocells, que poden acabar impactant contra els vidres. Durant la primavera passada es va detectar l’impacte d’algun poll volander de gralla (Corvus monedula), una espècie protegida que nidifica als forats de l’edifici de l’església.

Trencar l’efecte mirall

La solució proposada pels tècnics de Galanthus Natura ha estat la instal·lació de tires de vinil adhesiu en forma de bandes verticals i horitzontals que trenquen la transparència i disminueixen l’efecte mirall. La tècnica adoptada és la més efectiva per evitar col·lisions i provocarà que, si els ocells intenten passar per entremig de les bandes, hagin de fer maniobra i reduir la velocitat. Les col·lisions contra façanes envidrades són una important causa de mortalitat d’ocells. A Catalunya poden morir anualment per aquest motiu desenes de milers d’aus de diferents espècies que impacten contra els finestrals. Aquesta problemàtica normalment passa desapercebuda i, per tant, rarament s’hi posa una solució. Al nucli urbà de Palafrugell s’hi han observat 69 espècies d’ocells diferents i una cinquantena s’hi reprodueixen.Malgrat la baixa incidència de col·lisions a l’edifici de can Rosés, aquesta acció, amb un marcat caràcter exemplificador, s’emmarca en la línia de protecció i potenciació de la biodiversitat urbana, els serveis ecosistèmics de la qual són importants per garantir i augmentar el benestar de la ciutadania.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia