Administracions

Més de 20 anys per ser comarca

Des de principi de segle s’han succeït els intents, fins ara infructuosos, de crear el Lluçanès

L’organisme autònom local El Grau, creat el 1999, seria l’embrió del Consorci del Lluçanès, nascut un parell d’anys després i que va ser el primer pas ferm en la reivindicació històrica d’aquesta contrada natural d’esdevenir comarca, un clam que des d’aquell mateix any lideraria la plataforma El Lluçanès és Comarca. El març del 2003, ERC ja va entrar una proposició de llei al Parlament per fer-ho possible, si bé va tenir una vida efímera, ja que va decaure sis mesos després sense haver gairebé avançat.

El març del 2010, en ple debat sobre la llei de vegueries, el consorci va acordar demanar la creació de la comarca, si bé ja només 9 dels seus 13 municipis hi van donar suport. La llei es va aprovar aquell juliol, però no s’arribaria a desplegar mai i això no ajudaria a fer possible les aspiracions del Lluçanès. Això sí, vuit dels municipis van reiterar la demanda oficial el novembre del 2011, i finalment el juliol del 2015 van convocar una consulta amb l’aval i a instàncies del govern. Hi va participar un 55% del cens i un 70% hi va estar d’acord, si bé en cinc municipis va guanyar el no. Arran d’això, el Parlament va crear una ponència conjunta el 2016, que va redactar una proposició de llei que preveia la creació de la nova comarca, de 13 municipis i amb capital a Prats de Lluçanès. Fins i tot la mesa va admetre el text a tràmit al desembre, però va ser una legislatura nacionalment convulsa, i la proposta va decaure amb el 155 sense haver anat al ple.

L’últim intent el volien engegar els alcaldes a principi del 2020, però la pandèmia ho va congelar. No ho van demanar formalment fins fa un any, i el govern no els ha atès fins fa tot just unes setmanes. “Ara ho volien fer tot de cop! Ho hauríem hagut de treballar des de fa un any, però les coses no es fan així, han vingut l’últim dia”, lamenta Marc Sucarrats, president del Consorci, que celebra, això sí, que s’hagi desencallat. El secretari de governs locals, David Rodríguez, defensa en canvi la urgència perquè no tirar-ho endavant “seria incomplir l’acord votat el 2015”. “Després de gairebé vuit anys no té sentit fer esperar més la gent”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp