Administracions

tarragonès

El futur de l'antic sanatori de Tarragona, encallat

L'Ajuntament i la Diputació no avancen en la descatalogació de l'edifici de la Savinosa, a primera línia de mar i en estat ruïnós

Els veïns reivindiquen que algú s'encarregui del manteniment

El bloqueig dels tràmits per poder donar un nou ús a l'antic sanatori de la Savinosa, situat a primera línia de mar a Tarragona, continua desesperant els veïns dels barris de Llevant de la ciutat. L'edifici, que des dels anys vint fins als anys setanta es va fer servir com a hospital per a la recuperació de nens malalts de tuberculosi, està tancat des del 1972 i en els darrers anys ha anat caient en un estat ruïnós cada cop més inquietant per a l'associació de veïns de la Savinosa. L'entitat fa mesos que reclama a la Diputació (propietària de l'edifici) i l'Ajuntament que tirin endavant la descatalogació de la construcció, que per un decret dels anys seixanta és considerada bé cultural d'interès local (BCIL). Amb aquest pas, serà possible reutilitzar l'espai per a un nou equipament o, senzillament, per permetre-hi el pas de persones.

Tot i la voluntat expressada per ambdues parts abans de les eleccions municipals, però, els tràmits continuen absolutament encallats, i les dues administracions es responsabilitzen mútuament del bloqueig. Mentre que l'Ajuntament de Tarragona declina referir-se a aquesta qüestió i ho considera responsabilitat plena de la Diputació, l'òrgan supramunicipal repeteix que ja ha sol·licitat diverses vegades al consistori que iniciï els tràmits per desprotegir-lo, sense cap acció com a resposta. “Som els primers interessats que l'edifici no estigui com està, ja que som els que assumim el cost d'un agent de seguretat a la zona”, va detallar el vicepresident de la Diputació, Albert Vallvé.

L'associació de veïns de la Savinosa sí que ha fet més passos endavant. L'entitat es va reunir aquesta primavera amb el director dels serveis territorials de Cultura, Jordi Agràs, per conèixer les possibilitats reals que hi pot haver de descatalogar l'edifici. En cas que es decantin per aquesta opció (en principi, ben vista per tots els actors locals), serà de fet el govern qui hi haurà de donar el vistiplau definitiu. “Si el govern ens diu que serà impossible desprotegir-lo, llavors demanarem que es compleixi la llei i que el propietari s'encarregui de mantenir-lo”, va avançar el president de l'associació veïnal, Carles Pedreño.

Un nou ús encara per definir

Mentre no s'avanci en la descatalogació de l'antic sanatori de la Savinosa, serà molt complicat realitzar qualsevol projecte que permeti reutilitzar l'edifici o l'espai que ara ocupa, o permetre que els terrenys barrats per la tanca de la finca siguin d'accés públic. Tot i que històricament s'ha parlat de diferents usos, la darrera aposta del PSC, ara al govern municipal, va ser la creació d'un parador, tot i que tampoc no es descarta l'opció d'un ús universitari.

El president de l'associació de veïns, Carles Pedreño, aposta per algun equipament “cultural o turístic” en relació amb el complex cultural que a llarg termini s'ha de construir al barri de l'Arrabassada. Més realista és, però, el vicepresident de la Diputació, Albert Vallvé, que recorda que cap administració no podrà assumir ara per ara un projecte de tanta magnitud. La prioritat, segons ell, ha de ser fer-hi passar un camí de ronda i connectar tot el litoral de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS