Administracions

barcelonès

L'oposició s'avé a negociar amb Albiol la retallada social

S'impulsa una comissió per debatre el reglament que vol condicionar els ajuts socials al temps d'empadronament

El PP es veu obligat a descafeïnar les intencions inicials per no saltar-se la llei

La polseguera aixecada a Badalona quan el PP va anunciar que restringiria ajuts socials a aquelles persones que no acumulessin cinc anys d'empadronament a la ciutat s'ha esfumat en un tres i no res. És més, el malestar inicial ha derivat aquesta mateixa setmana cap a una hipotètica voluntat de totes les forces polítiques (govern i oposició) de negociar el text que els populars miraran d'aprovar en un ple. Ahir, tots els partits van acordar crear una comissió en la qual es tractarà (i es mirarà de consensuar) el contingut del nou reglament de prestacions econòmiques de caràcter social.

La comissió, però, ja neix amb signes de desconfiança. L'oposició (PSC, CiU i ICV-EUiA) coincideix a defensar que el PP s'ha vist forçat a crear-la després de constatar, amb un primer esborrany de reglament a la mà, que es quedaria completament sol a l'hora de votar-lo. Els tres partits tenen claríssim que la voluntat dels populars era portar el nou reglament a la sessió plenària del dia 27. Prova d'això, indiquen, és que el document constava a l'ordre del dia de la comissió informativa que es va celebrar ahir. El PP el va retirar en l'últim sospir. Des del partit no s'han fet declaracions quant a això, però fonts del partit asseguren que l'aprovació del reglament “hi constava per un error que ràpidament va ser corregit”. Ahir, CiU va proposar oficialment la creació de la comissió, i ICV-EUiA va manifestar que també tenia la voluntat de sol·licitar-la. El PSC assegura que un dia abans es va adreçar a l'Ajuntament a consultar el document i ja la va reclamar.

Uns mesos de treball

La decisió de precedir el nou reglament d'un debat polític retardarà uns mesos l'aprovació del document (si és que finalment hi ha una majoria de partits que s'alien). D'entrada, el PP ha elaborat un primer document (els populars li'n diuen “esborrany” per deixar clar que no són les seves intencions finals i que admet aportacions) en què queda clar que ha hagut de rebaixar les seves pretensions. Les prestacions bàsiques continuaran sent de caràcter universal i no es podran condicionar al temps de residència. El PP ha hagut d'acceptar que les seves intencions de restringir ajuts bàsics com ara el lloguer, la pèrdua de l'habitatge o el subministrament de llum, aigua i gas haurien comportat saltar-se la llei d'estrangeria aprovada a Madrid durant el govern del PP.

Els populars sí que es mantenen ferms en la voluntat de negar les prestacions complementàries a aquelles persones que no puguin demostrar cinc anys d'empadronament ininterromputs a la ciutat, o set amb interrupcions. En aquest paquet d'ajuts hi ha les beques menjador, les ajudes per a activitats escolars o llibres de text, les ajudes per a reparació de l'habitatge i, entre altres, les prestacions per eliminar barreres arquitectòniques dins el pis. El PP també vol convèncer els altres partits perquè, a banda dels nouvinguts, tampoc no puguin beneficiar-se de les ajudes complementàries les persones que hagin estat sancionades durant els dos anys anteriors per infracció greu o molt greu de l'ordenança de civisme.

De moment, cap partit de l'oposició no ha donat pistes del que vol aconseguir a la comissió. Jordi Serra (PSC) alerta d'entrada que “és innegociable el fons que el PP imprimeix als seus actes, amb formes totalitàries”. Conscient que els tres partits de l'oposició formen majoria al ple, Serra té més esperances de pactar un document “plural i progressista” amb CiU i ICV-EUiA que no pas d'entendre's amb el PP.

Des de CiU, Josep Pera alerta que no veu amb bons ulls que es retallin les beques menjador (aprofita per recordar que el PP, en el Consell Comarcal del Barcelonès, havia votat a favor d'aquests ajuts, tret d'aquest any d'eleccions). Pera opina que sempre hi ha aspectes a debatre, fins i tot referents a les beques menjador: “Podem mirar si una família absentista ha de tenir-hi dret”. Finalment, Carles Sagués (ICV-EUiA) no troba malament regular els ajuts socials, però quan encara no s'ha assegut a parlar-ne amb el PP, ja vaticina que l'acord és “molt improbable”.

Serà molt difícil que arribem a acords amb el PP, però hem d'intentar que se'ns escolti
Carles Sagués
regidor d'icv-euia
La filosofia i les formes totalitàries que hi ha darrera de les accions del PP són innegociables
Jordi Serra
regidor del psc
Els ajuts per temes d'educació i de sanitat han de quedar garantits per a tothom
Josep Pera
regidor de Ciu

ICV vol reprovar el PP per la seva política religiosa

El grup municipal d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Badalona ha anunciat que portarà al ple del dia 27 una moció que persegueix la reprovació de la gestió del govern local del PP en matèria de diversitat religiosa. Iniciativa considera que durant l'agost el govern local “ha mostrat una de les seves cares, la islamòfoba, amb actuacions contra la comunitat musulmana, amb declaracions públiques dient que no era feina de l'Ajuntament facilitar espais als musulmans i impedint que la comunitat islàmica de Llefià pogués utilitzar el poliesportiu del barri. El regidor d'ICV-EUiA, Àlex Mañas, subratlla que el PP “ha incomplert la llei de centres de culte, que obliga els ajuntaments a facilitar els equipaments públics; Ara toca que el ple, on el PP no té majoria, es pronunciï”.

ICV enviarà la proposta de moció a diversos líders religiosos, i als grups del PSC i CiU. La voluntat dels ecosocialistes és consensuar la moció.

El text original que ICV-EUiA ha fet circular pretén que el ple, a banda de la reprovació al PP, insti el govern local a ajudar les diferents comunitats religioses de la ciutat per tal que trobin espais adients per celebrar els seus cultes i a facilitar l'ús de les instal·lacions públiques de manera puntual als diferents cultes, amb el pagament de les taxes determinades. També s'intenta que el govern reservi sòls on s'admetin els usos de caràcter religiós. La moció tirarà endavant si l'aproven els tres partits de l'oposició, o si voten a favor ICV-EUiA i el PSC, i CiU s'absté.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.