Administracions

Barcelona tanca el 2011 amb 474 milions de dèficit

El govern de Trias es fixa com a repte assolir l'equilibri pressupostari el 2012

Una política de lligar curt la despesa, sumada a una major obtenció d'ingressos, ha permès corregir a la baixa la previsió de dèficit amb la qual esperava tancar l'Ajuntament de Barcelona el 2011 i que ascendeix, finalment, a 474 milions d'euros. Inicialment, però, els càlculs del govern de Xavier Trias eren que aquest saldo negatiu seria de 586 milions, una suma sorprenentment alta, ja que inclou els més de 200 milions que el consistori haurà de retornar al Ministeri d'Hisenda, en diverses anualitats, per les liquidacions impositives del 2008 i el 2009. Aquest repunt puntual del dèficit no inquieta els responsables municipals en matèria econòmica, ja que es calcula que es podrà cobrir amb els recursos propis de què disposa la corporació a caixa –uns 300 milions–, més altres aportacions que puguin venir de Madrid –286 milions més– per saldar els comptes impositius del 2010 i el 2011. De fet, i gràcies a la barroca arquitectura inherent a la comptabilitat municipal, es calcula que la corporació disposa fins i tot actualment d'un cash-flow de 112 milions d'euros. “Barcelona és una plaça segura a l'hora d'invertir, ja que protegeix la solvència”, va resumir ahir al respecte la tinenta d'alcalde d'Economia, Sònia Recasens.

Alhora, però, que l'executiu de CiU emet aquest missatge exalçant la solvència econòmica de l'Ajuntament, també hi ha indicadors que es volen controlar. El del dèficit, sense anar més lluny, n'és un, ja que el resultat del 2011 s'allunya, i molt, dels dictats que imposa el pla econòmic i financer (PEF) que regeix a la institució, i que estableix que en aquest exercici s'hauria d'haver donat un superàvit de 112 milions. Per corregir la situació, el govern es planteja tancar el 2012 amb dèficit zero en lloc del 2013 com planejava inicialment. L'estalvi brut també amoïna, ja que ha caigut fins al 5,4% –el 2008 estava en el 28,5%–. Com a conseqüència, un altre objectiu en perspectiva és que repunti al 15% en el termini de dos anys, ja que d'aquí haurà de sortir la liquiditat per pagar les inversions. Els bancs, ni olorar-los. El del 2011 és el primer pressupost que es liquida amb el recentment implantat sistema de comptabilitat europeu (SEC 95).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
urbanisme

El nou carril bici d’Igualada rep un premi de mobilitat

IGUALADA
societat

Finançament a quatre bandes pel nou centre per a l’Associació Alzheimer de Tàrrega

tàrrega
tradicions

Publicat el videoclip de la festa major de Lleida

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Parasiten figueres de moro per eradicar-les del Cap de Creus

EL PORT DE LA SELVA
urbanisme

Inicien l’asfaltatge de la rambla Catalunya de Barcelona

Barcelona

L’anella ciclista de Mataró, pendent d’un nou full de ruta

Mataró
transports

Retards a tot Rodalies per una avaria, unes obres i més robatori de cable

barcelona
societat

Nova edició del Festival de Murals i Art Rural de Penelles

Penelles
La monarquia

El rei parla ‘baléà’