Educació

Ensenyament

Els alumnes de 3 a 6 anys són per primer cop un 4,5% menys

Nombre · El curs començarà amb 120.583 alumnes a les escoles gironines, 270 més que l'any passat escola nova · S'estrena l'escola de La Sínia, a Sant Antoni de Calonge

L'escola
de Sant Miquel
de Campmajor
no era sostenible
“Les necessitats d'escolarització a infantil i primària aniran a la baixa”

El 12 de setembre que ve s'engega un nou curs escolar, i a la demarcació de Girona ompliran les aules un total de 120.583 alumnes, 270 més que fa un any (un 0,22%). La xifra es manté pràcticament igual perquè hi ha un equilibri entre la reducció que s'ha produït al nivell d'educació infantil i primària i el creixement del nombre d'alumnes a secundària.

Per primera vegada s'ha produït un descens de fins al 4,45% en el nombre d'alumnes de la franja d'infantil, la de 3 a 6 anys. Si el curs 2015/2016 hi havia 23.746 nens i nenes, aquest any la xifra ha baixat fins als 22.689, una reducció sensible de 1.057 alumnes.

Baixada de la natalitat

Segons el director dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco, mai abans hi havia hagut una davallada tan important, que lliga a una baixada de la natalitat. Segons Polanco, aquest canvi de tendència es mantindrà i s'anirà traslladant a la resta de cursos a mesura que passin els anys. “És una tendència que hem de tenir en compte perquè les necessitats d'escolarització a infantil i primària aniran a la baixa”, va destacar.

En canvi, el boom que anys enrere hi va haver en l'educació infantil i primària, bona part per l'arribada massiva d'homes i dones immigrants en edat reproductiva, ja s'està traduint en un augment del nombre d'alumnes a secundària. En aquest curs hi haurà un total de 47.968 estudiants a ESO i batxillerat, un 1,33% més que el curs anterior.

Aules no tan plenes

Aquesta davallada d'alumnat en el nivell infantil ha fet que es millorin les ràtios a les aules. Si el curs passat hi havia un 93% dels grups de P3 que tenien 25 alumnes o menys, el tant per cent ha crescut fins al 98,25% en aquest curs. També ha millorat la situació a secundària, que passa d'un 86,71% de grups de primer d'ESO amb 30 o menys estudiants, a un 93%.

Plantilla “suficient”

Pel que fa al professorat, la plantilla total serà de 8.361,5, que representa sumar 51,5 dotacions més que fa un any, fet que es detecta en el nombre de docents per impartir secundària. Això és per l'increment de l'oferta de nous cicles formatius, i “tant per l'efecte de l'increment dels grups que hi ha a primer d'ESO com per l'increment de l'oferta en la formació professional”, segons el responsable d'Ensenyament. Polanco considera també que la plantilla és “suficient” per atendre tot l'alumnat. Bona part de les noves dotacions es destinaran a la secundària i als cicles formatius, on es produirà aquest augment d'alumnat.

Escola nova a Calonge

El més significatiu sobre la construcció de nous centres escolars és que en aquest curs es posa en marxa un nou edifici escolar a Calonge, La Sínia, que ha costat 3.946.307 euros, segons Ensenyament. D'altres centres de la demarcació estan en obres o estan a punt de començar-les. És el cas de l'ampliació de l'institut Montsoriu d'Arbúcies, que ja està en marxa des d'aquest estiu i s'allargarà uns 15 mesos, segons els càlculs del departament. L'escola Montserrat Vayreda de Roses està en obres des de la primavera i l'objectiu és poder-la inaugurar el curs que ve.

En el cas de l'escola Pirineu de Campdevànol, que estava en els plans d'Ensenyament, les obres s'han hagut d'aturar perquè el subsòl del solar previst està contaminat i caldrà que l'Ajuntament de Campdevànol i el Departament en busquin un de nou.

Polanco va explicar que les obres d'ampliació de l'IES Brugulat de Banyoles es troben en fase de licitació i que, en el cas de l'escola institut de Sant Joan de les Abadesses –de nova construcció–, ja s'ha aprovat l'acord de govern que permetrà que els treballs comencin en breu.

Aquest curs començarà, però, amb una escola menys a la demarcació. El centre de Sant Miquel de Campmajor no obrirà perquè el departament considera que “no és sostenible”. El curs passat hi havia només sis alumnes i aquest any no es va arribar a aquesta xifra, per la qual cosa, segons va assegurar Polanco, les mateixes famílies han volgut que els seus fills anessin a una escola més gran on es poguessin “socialitzar”, i els alumnes s'han instal·lat definitivament a l'escola El Frigolet de Porqueres.

LES XIFRES

1,33
per cent
és l'augment que ha experimentat el nombre d'alumnes a ESO i batxillerat, fins a 47.968.
8.361,5
és el professorat
previst per a aquest curs, un augment de 51,5 dotacions amb relació a un any abans.
314
mòduls
queden encara repartits entre 107 centres educatius de Girona.

Queden 107 centres que funcionen en mòduls

J.O

Durant aquest curs es deixaran d'usar set mòduls prefabricats i, per contra, se n'han instal·lat dinou de nous. El director dels serveis territorials d'Ensenyament considera que el curs començarà sense incidències, però ja ha advertit que preveuen un retard en els treballs per col·locar mòduls a l'IES Pla de l'Estany de Banyoles. Segons Josep Polanco, en aquest centre s'hi creen dues noves línies per a primer d'ESO i hi cal més espai. Les obres podrien acabar una setmana més tard, però s'han assegurat que les classes es puguin impartir igualment.

A les comarques de Girona queden 107 centres que encara tenen algun mòdul prefabricat entre les seves instal·lacions, i hi ha un total de 314 mòduls entre tots els centres que en tenen. També hi ha encara 28 escoles que funcionen exclusivament dins de mòduls.

Per al curs que ve, el departament treballa amb una nova fórmula que preveu provar a les escoles Barceló i Matas de Palafrugell i Joan de Margarit de la Bisbal. Per solucionar l'augment d'estudiants a secundària, s'aprofitaran espais que quedin alliberats perquè els alumnes d'infantil i primària hagin anat a la baixa per fer-hi classes també d'ESO. Seria una solució transitòria que evitaria haver de posar més barracons als instituts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol